Dolar 2.65’i geçerek rekor kırdı

0
71

ABD’nin faiz artırımına Haziran ayında başlayabileceğine ilişkin beklentilerle güçlenen dolar, haftanın ilk gününde 2.6557 lira ile yeni rekor düzeye tırmandı.
 
Küresel piyasalardaki değer kazancıyla da desteklenen dolar 13 Mart’ta 2.6488 lira ile tüm zamanların rekor düzeyine çıkmıştı.

>>>Dolardaki yükselişin şirketlere faturası artıyor!
 
Dolar yeni rekor düzeyine çıktıktan sonra, 2.65 liranın üzerinde hareket ederken, küresel piyasalarda dolar karşısında gerileyen euro da 2.80 liranın üzerine çıktı.
 
Doların yükselmesi, küresel piyasalarda onsu 1,200 dolar düzeyinde bulunan altının iç piyasa fiyatlarını da yukarıya çekti ve Kapalıçarşı’da altının gramı 102 liranın üzerine yükseldi.
 
Doların, dünyadaki başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren endeksin 12 yılın zirvesine yakın seyretmesi, lirayı da baskı altına aldı.
 
>>>Tüketim daralıyor, yabancı sektör hisselerinde tahminleri düşürüyor!

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ilk faiz artışını bu yıl yaparak diğer gelişmiş ülkelerden faiz konusunda ayrışacağı beklentisi, doların geniş bantta değer kazanmasının ana nedeni olarak gösteriliyor.
 
Fed’in, dünyanın en büyük 10 merkez bankaları arasında gelecek 12 ay içinde faiz artırması beklenen tek merkez bankası olması nedeniyle, doların bu gücünü daha uzun süre koruması bekleniyor.