Dokunulmazlık teklifi yarın Meclis’te

0
18

AK Partili milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulan ağırlıklı olarak HDP’li vekillerle ilgili 138 milletvekili hakkında 667 adet fezleke üzerinden dokunulmazlıkların bir anayasa değişikliğiyle kaldırılması planlanıyor.

Daha önce CHP ve MHP de dokunulmazlık teklifine destek olacaklarını açıklamıştı. Teklifin AK Parti, CHP ve MHP’nin 489’u bulan sandalye sayısı ile Genel Kurul’da yapılacak oylamada referanduma gerek kalmadan kabulü mümkün olacak. Ancak partiler anayasa değişikliklerinde grup kararı alamazken, oylamalar da gizli yapılıyor.

Turan, “Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinde bir gecikme yok. Yarın ilk tur oylama yapılacak. 48 saat sonra da ikinci tur” diye konuştu.

Yarın akşam saatlerinde ilk tur oylamanın gerçekleşmesi durumunda cuma günü sabah ikinci tur oylama yapılabilecek.

CHP haftasonu Antalya’daki parti toplantısı için görüşmelerin gelecek haftaya ertelenmesini istemiş ancak AK Parti bunu kabul etmemişti.

‘Hükümetin kurulması takvimi belirlenecek’
Turan CHP’nin itirazı hakkında da, “Cuma günü sabah 10.00’da başlayan görüşmeler öğlen bitecektir. Çok rahat kampa gideceklerdir. Haftaya da yeni hükümetin kurulması ve güvenoylaması takviminin belirlenmesini istiyoruz” dedi.

Pazar günü olağanüstü kongrede AK Parti’nin yeni genel başkanını ve aynı zamanda başbakanı belirlemesinin ardından, hükümet kurulma ve güvenoyu süreçlerinin de önümüzdeki hafta Meclis’te gerçekleşmesi bekleniyor.

‘AK Parti sonuçlarına katlanır’
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis’te yaptığı açıklamada, “Biz cuma günü tüm milletvekillerimizle Antalya’da toplanacağımızı önceden ilan ettik.. AK Parti bizim yokluğumuzda TBMM’yi toplamaya kalkarsa sonuçlarına katlanır” ifadesini kullanmıştı.

Turan CHP’nin kendilerine ilk turun bugün, ikinci turunsa çarşamba yapılması teklifiyle geldiğini, kendilerinin de bunu kabul ettiğini dile getirerek ,”Ancak geçen perşembe HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök anlaşarak mutabakatı bozdular. Bizi mecburen salı ve cumaya mahkum ettiler” diye konuştu.

‘Başbakan dahil firesiz katılacağız’
AK Parti Meclis Grubu’nun dokunulmazlık oylamalara firesiz ve istisnasız katılacağını da belirten Turan şöyle devam etti:

“Başbakan dahil bütün milletvekillerimiz oylamaya katılacak.. Partilerin tavrı net ancak bir parti var ki asıl belirleyici olan o olacak. Bir gün olur bir gün olmaz diyen, en son 367’yi bulamazlar açıklaması yapan bir parti. Umarım herkes bu konuda aklı selim davranır.” dedi.

Anayasa değişikliklerinin Meclis’te kabul edilmesi için 367 milletvekilinin oyu gerekirken, düzenlemelerin 330 ila 367 arasında oy alması durumunda referanduma gidiliyor.

16 dosya daha TBMM Başkanlığında
Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin yarın Genel Kurulunda görüşülmesinden önce Meclise yeni dokunulmazlık dosyaları geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve  Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra; TBMM Başkanvekili ve HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Erkan Akçay’ın, HDP milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Nihat Akdoğan, Behçet Yıldırım, Alican Önlü, Tuğba Hezer Öztürk, Dirayet Taşdemir’in ve Mehmet Emin Adıyaman’ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkereleri, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edildi.

47 dosya birden fazla vekile ait
Komisyona gelen dokunulmazlık dosyasının sayısı 667’ye ulaştı. Bunların 46’sı AK Parti, 192’si CHP, 405’i HDP, 20’si MHP milletvekillerine, 5’i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’ya ait. Nazlıaka’nın bir dosyası, başka bir parti milletvekili ile birlikte düzenlendi.

Hakkında dokunulmazlık dosyası düzenlenen milletvekili sayısı da 138’e yükseldi. Bunların 27’si AK Parti, 51’i CHP, 50’si HDP, 9’u MHP milletvekili ve biri ise Nazlıaka.

Birden fazla milletvekiline ait dosya sayısı ise 47 oldu.