Diyarbakır, Maraş dondurmasına rakip olacak

0
55

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince, bölgenin süt potansiyelini değerlendirmek amacıyla günlük 10 ton üretim kapasitesine sahip dondurma tesisi açıldı.

Diyarbakır Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, yaptığı açıklamada, hem küçükbaş hayvan sahiplerini süt üretimine teşvik etmek hem de bölgede hayvancılığa katkıda bulunmak için arayışa girdiklerini söyledi.

Yetiştiricilere hayvanlarını satmamaları, elde ettikleri sütle daha fazla gelir elde edebilecekleri vaadinde bulunduklarını anlatan Çetinkaya, dondurma tesisi kurmak amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sundukları projenin kabul edildiğini, maliyetin yüzde 50’sini hibe olarak aldıklarını belirtti.

TKDK’nın desteğiyle günlük 10 ton üretimi kapasitesine sahip dondurma tesisi kurduklarını anlatan Çetinkaya, kırsal kesimde yetiştirilen sütü aldıklarını ve tesiste işlediklerini kaydetti.

Vatandaşların aldıkları her dondurmayla kırsaldaki yetiştiricilere de katkıda bulunacağını ifade eden Çetinkaya, tesiste 20 kişiye istihdam sağlandığını, ileride artan üretimde istihdamın da artacağını aktardı.

38 çeşit dondurma üretiliyor
Çetinkaya, bölgede tamamen doğal şartlarda ve mevsiminde yetiştirilen çilek, muz, limon gibi meyvelerle 38 farklı dondurma yaptıklarını belirterek, dondurmaların şu an Diyarbakır’da çevre illerde satıldığını, ileride tüm Türkiye ile yurt dışına satış yapmayı amaçladıklarını vurguladı.

Maraş dondurmasından daha iyi dondurma üretmeyi amaçladıklarına işaret eden Çetinkaya, “Kahramanmaraş’tan daha iyi dondurma üretmeyi amaçlıyoruz. Hatta orada şube açtık. Kahramanmaraş’a bile dondurma sattık.” diye konuştu.

Çetinkaya, devletin desteğiyle tesisin daha da geliştirileceğini, sütün bozulmaması için köylerde sağım üniteleri ve soğuk hava depoları kuracaklarını sözlerine ekledi.

Tesisin ustası Kahramanmaraşlı
Tesiste çalışan Kahramanmaraşlı dondurma ustası Veli Çanak da henüz kurulum aşamasındayken kendisine teklif geldiğini belirterek, “Acaba Kahramanmaraş dışında böyle bir tesis olabilir mi diye düşündüm. Tesisi gelip gördüğümde çok ciddi bir işe girişildiğini gördüm. Ben de 15 yıllık mesleki tecrübemle katkıda bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da üretilen keçi sütünün yağ oranının daha fazla olduğuna işaret eden Çanak, “Bu nedenle Diyarbakır’da Kahramanmaraş’taki dondurmadan daha iyi, lezzetli ve doğal dondurma çıkarıyoruz.” dedi.