Dev şirketlerde işçi kıyımı

0
48

Dünyanın dev şirketleri çoğunlukla maliyetleri azaltma politikalarından ötürü binlerce çalışanlarını işten çıkarma kararı alıyor. Bu kararlar sonucunda on binlerce kişi işşsiz kalacak.

MICROSOFT’TA 2 BİNE YAKIN İŞTEN ÇIKARMA
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft, akıllı telefon pazarındaki iddiasından vazgeçmesinin ardından 1.850 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. 
   
İşten çıkarmaların 1,350’si Nokia’dan alınan cep telefonu biriminin merkezi Finlandiya’da yapılacak. 

Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın göreve başlamasından itibaren 25 bin kişi işten çıkartıldı.

Microsoft, akıllı telefon pazarında umduğunu bulamayınca 2013 yılında 7.2 milyar dolara satın aldığı Nokia’nın telefon bölümünü ve isim haklarını iPhone imalatçısı Foxconn’a 350 milyon dolara satmıştı.

Yazılım devi Microsoft geliştirdiği akıllı telefonlardan olumlu sonuç alamamış ve telefon gelirleri 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 46 düşmüştü.

SHELL 2200 KİŞİ ÇIKARIYOR
Petrol ve gaz devi Royal Dutch Shell, 2015-2016 için işten çıkarmayı planladığı personel sayısını artırdı. Shell, daha önce 10.300 kişi olarak açıkladığı işten çıkarma planını 12.500 kişiye yükseltti. 
 
Shell, İngiltere ve İrlanda’daki petrol üretim operasyonlarında çalışan sayısını 2016’da 475 azaltacak.

NOKIA 15 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK
Nokia’nın Fransız-Amerikan Alcatel-Lucent’i satın almasının ardından Nisan ayında açıkladığı programında işletme maliyetlerini 2018 yılına kadar 900 milyon Euro dolayında azaltmayı amaçladığını açıklamıştı. Ancak tasarruf programında istihdamın ne kadar azaltılacağı belirtilmemişti. 

Nokia’nın Finlandiya’nın Uleåberg kentindeki tesislerinin sendika temsilcisi Risto Lehtihlati yaptığı açıklamada ” Henüz açıklanan bir resmi rakamı duymuş değiliz. Ancak sendikal kaynaklardan aldığımız bilgiye göre bu rakamın 10 ile 15 bin dolayında olacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

CREDIT SUISSE MALİYET AZALTIYOR
sviçre’nin ikinci büyük bankası Credit Suisse Group maliyet azaltımlarını hızlandırmayı ve bu çerçevede global piyasalar biriminden 2000 kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.
 
Bu 2000 kişiyle birlikte Credit Suisse’nin işten çıkarmayı planladığı kişi sayısı 6.000’e ulaştı. Hali hazırda bunlardan 2.800’ü için işten çıkarma süreci tamamlandı.