Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından İstanbul Boğazı’na yapılacağı açıklanan 3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi, kentin 15.000 ölçekli Nazım İmar Planı’na işlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’lilerin planın daha detaylı incelenmesi için komisyona iade edilmesi ve üzerinde çalışılması teklifi ise kabul edilmedi. Projenin alelacele önlerine getirildiğini söyleyen CHP’li İmar Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu, “Projeyi inceledikten sonra, ‘Neden bu proje önümüze gelmedi’, çok rahat görüyorsunuz. Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları’nın imara açılması var dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesinin güzergahının İstanbul’un 15.000 ölçekli planlarına işlenmesini oy çokluğuyla onayladı. Yap-işlet-devret modeliyle 3,5 milyar dolara gerçekleştirileceğini açıklanan proje İBB Meclisi’nde tartışmalara neden oldu. AK Parti’li ve CHP’li üyeler arasında sık sık tartışma yaşanırken, CHP’li üyeler oy çokluğu ile alınan karara sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.
“Teklifi geri çekerseniz üzerinde tartışırız”
CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, plana itiraz etmediklerini, ancak planın yeterince irdelenmediğini belirterek, teklifin tekrar görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini istedi. Gülsever, “CHP olarak, eğer bunu geriye çekerseniz, üzerinde tartışır, konuşuruz, akademik çevrelerle ne yapmamız gerektiğini saptarız. Maliyet hesaplarını doğru yapıp, daha aza mal olacak bir plan orta çıkarırsak Türkiye’ye ihanet mi etmiş oluruz diye sordu.
AK Parti’li üyelerin itirazlarına tepki gösteren Gülsever, “’Biz bunları tartışmak istemiyoruz, kimseye sormak istemiyoruz, bize böyle talimat verildi’ derseniz, buna karşı çıkarız dedi.
6 Güzergah arasından belirlendi
CHP’ye yanıt vermek üzere kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak tasarlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olarak tasarlandığını, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçtiğini anlattı.
Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İBB’nin aylardır ciddi bir proje yürüttüklerini ifade eden Taşyürek, “Mevcut güzergah, 6 alternatif arasından en optimum olarak belirlendi. Dün uyanıp, bugün bu projeyi yapmış değiliz dedi.
Projenin 15.000’lik planların ardından daha küçük ölçekli plan olarak kabul edilen 11.000 ölçekli planlara da işleneceğini hatırlatan Taşyürek, CHP’li üyelerin bu süreçte gerekli katkıyı yapabileceklerini söyledi. Taşyürek, “Süreç bitmiş değil. Hiçbir zaman bildiğimizi yaparız noktasında değiliz dedi.
Bu arada, Taşyürek’in, CHP’li Gülsever’in sözlerine “Hiçbir yerden talimat almayız diye yanıt vermesi üzerine Meclis’te gerginlik yaşandı.
“Bu proje, kutu içerisinde sipariş olarak gelmiştir”
CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam da, AK Parti’li üyelere, hangi kurumlardan görüş alındığı, diğer güzergahların ne olduğu, başka kurumların görüşlerine neden yer verilmediği sorularını yöneltti. Sağlam, “Bize göre bu proje, kutu içerisinde sipariş olarak gelmiştir. Bu kutuyu açmamız gerekiyor. İçinde başka neler var dedi.
“Projenin temelinde Kuzey Ormanları’nın imara açılması var”
CHP’li İmar Komisyonu üyesi Esin Hacıalioğlu ise projenin önlerine dün geldiğini belirterek, “Bu Meclis’in İmar Komisyonu üyesi olarak, plandan daha dün haberim oldu. Böyle olacaksa, Meclis’i lağvedelim dedi. Projenin alelacele önlerine getirildiğini söyleyen Hacıalioğlu, “Projeyi inceledikten sonra, ‘Neden bu proje önümüze gelmedi’, çok rahat görüyorsunuz… Çünkü bu projenin temelinde Kuzey Ormanları’nın imara açılması var. Evet, metro hattı var ama, projenin devamı kuzeyin imara açılması çalışmasıdır. Bunun saklanmasından dolayı alelacele önümüze getirilip, alelacele geçirilmek istenmektedir dedi.
12 İlçeden geçecek
5 yıl içinde tamamlanacağı açıklanan İstanbul Tüneli Projesi, Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy ve Güngören; Anadolu Yakası’nda ise Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinden geçecek.
2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca yaklaşık 31,5 kilometre uzunluğa sahip olacak.