Dev bankalara 321 milyar dolarlık ceza

    0
    42

    Tüm dünyada bankalar 2008 yılında mali krizin patlak vermesinden bu yana toplamda 321 milyar dolar tutarında ceza ödediler; Boston Consulting Group’un (BCG) verilerine göre, cezalar piyasa manipülasyonundan kara para aklama, terör finansmanına kadar bir dizi kural ihlali nedeniyle kesildi.

    Bloomberg’te yer alan haberde, bankaların yalnızca 2016 yılında 42 milyar dolar ceza ödediği belirtilirken, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 68’lik bir artış anlamına geldiğine dikkat çekiliyor.

    BCG’nin raporunda mali krizin patlak vermesinin üzerinden hemen hemen 10 yıl geçmiş olmasına rağmen bankacılık sektörünün hâlâ zararlarını tam anlamıyla telafi edemediği vurgulanıyor.

    Finans kuruluşları her ne kadar 167 milyar dolarlık bir iktisadi kâr yaratmış olsalar da, sektör 2009 ila 2015 yılları arasında kümülatif bazda 9 milyar euro’luk bir borç yazdı. BCG iktisadi kârı hesaplarken, bankanın faaliyet kazancını alıp, sermaye maliyetini dahil etti.

    Avrupalı bankalar bu sürede yıllık iktisadi kâr beyan etmediler; ABD’li finans kurumları ise son üç yıl ekside kaldılar. Asya-Pasifik, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika’daki bankalar ise her yıl iktisadi kâr açıkladılar.