Denizlere Zen desteği

0
71

Türkiye’deki ılıman iklim şartları nedeniyle; güney bölgelerde turizm sezonu yılın 12 ayı devam edebiliyor. Bu nedenle denizler yıl boyunca deniz ve kara kaynaklı kirlilik tehdidi altında. Bu sorunu hafifletmeye dönük olarak 22 yıl önce Rahmi Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası’nın da girişimiyle kurulan Deniz Temiz Derneği/TURMEPA’nın önemli çabaları var. Amaçları daha çok, Türkiye’nin deniz ve kıyılarının kirlenmesini önlemek, kirlilikle mücadeleyi özendirmek ve geliştirmek. TURMEPA’nın önemli simgelerinden biri olan atık toplama tekneleri, koyların mavi kalması için faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu teknelere bir süredir sponsor olan şirketler var. Son olarak Zen Pırlanta DenizTemiz 3 teknesinin sponsorluğunu üstlendi. Tekne, TURMEPA’nın “Mavi Kıyılar” projesi kapsamında Marmaris’e bağlı Hisarönü Körfezi’nde dokuz koyda (Emel Sayın Koyu, Bencik Koyu, Lindos Koyu, Hurmalı Koy, Selimiye Koyu, Koca Adası, Kameriye Adası, İnbükü, Dirsek Bükü) hizmet veriyor. Son üç yılda 1 milyon 500 bin litre atık suyun denize karışmasını önleyerek 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlayan tekne, yat ve turistik teknelerden sıvı atık topluyor.

Sıvı atık toplama projesi, denizlerde özellikle yaz aylarında ciddi şekilde artan kirliliğin kontrolü için büyük önem taşıyor. TURMEPA, “Mavi Kıyılar” projesi kapsamında Ege ve Akdeniz’de yat ve turistik tekne sahiplerinin uğrak yeri olan koylarda atık toplama tekneleriyle her sene milyonlarca ton sıvı ve katı atık topluyor. Atık toplama tekneleri, sezon boyunca Çeşme, Hisarönü, Fethiye ve Göcek Körfezi’nde mobil olarak hizmet veriyor. Zen Pırlanta’nın bu yılki sponsorluğunu üstlendiği DenizTemiz 3 teknesi, son 3 yılda 2 bin 251 tekneden, 1 milyon 361 bin litreden fazla evsel atık su, 5 bin 892 litre sintine suyu ve bin 211 adet jumbo boy çöp torbası katı atık topladı. 1,5 milyon litre atık su yaklaşık 78 bin adedi aşkın damacana suyun miktarına eşit ve bu atık suyun denize karışması önlenerek 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlanmış oluyor.

“Denizlerimizi hızla kirlettiğimiz konusunda bilinci, farkındalığı artırmak için insanlarımızı denizle buluşturmak zorundayız. Biliyoruz ki, denizle bir kere bağ kuranlar artık o bağı koparamıyor. TURMEPA, 22 yıldır bunu yapmaya çalışıyor. Aldığımız iki nefesten birini üreten denizlerimizin bizler için yaşamsal önemini anlatmaya çalışıyoruz” diyen TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu; “Zen Pırlanta ile yaptığımız bu işbirliği sayesinde Hisarönü Körfezi’ne bir koruma şemsiyesi açmış oluyoruz. Tabii bunlar şimdilik okyanusta bir damla, dalga dalga yayılıp büyümesi ise bu ülkede denizi seven herkesin el ele vermesine bağlı” diyor.

 “DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ile son dokuz yıldır çeşitli projelerde birlikte çalışıyoruz” diyen Zen Pırlanta’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş; “Özellikle yaz aylarında sahillerimiz yerli-yabancı binlerce tekne tarafından ziyaret ediliyor. Ancak ne yazık ki teknelerin büyük çoğunluğu gerekli kurallara uymuyor ve sıvı atıklarını denizlerimize boşaltıyor. DenizTemiz 3’e sponsor olarak denizlerimizin daha temiz kalmasına bir nebze de olsa faydamız olacak” diyor.