Denizbank, Silicon Valley’i İstanbul’a getirdi

0
106

INTERTECH Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ateş, Teknopark İstanbul’da 20 Kasım’da açılışı yapılan teknoloji üssünde çalışanların dinlenme ve rahat çalışma alanlarını gösterirken bunun yeni nesil bir teknoloji şirketi için ne kadar önemli olduğunu özellikle vurguluyordu. Doğum tarihi itibariyle Baby Boomers ya da Çiçek Çocuklar kuşağına ait olan Ateş, “Y kuşağını elde tutabilmek çok zor. Gençler bir şeyi beğenmediler mi çekip gidiyor. Ne olduğunu sorduğunuzda ‘çalışmayacağım’ diyorlar. Geri döndüremiyorsunuz. Onun için Y kuşağının beğeneceği bir yer tasarlamaya çalıştık” diyor.

Kablosuz kumandaları ile günümüzü yakalama mesajını bağıran PS4 oyun konsollarından dinlenme alanlarına ve yemekhaneye kadar özenle yapılan tasarım, 18 bin 385 metrekarelik dev üretkenlik alanının gerçek kimliğini ortaya koyuyor. Binayı ve içindekilerle birlikte tesisi Hakan Ateş açısından daha çarpıcı hale getiren özelliği, Denizbank adının TMSF’den alınmasından bugüne kadar uzanan sürecin üzerine inşa edilmesi olarak görüyorum.
 
Son olarak Global Finance tarafından yılın en inovatif projelerinin belirlendiği “Global Finance The Innovators 2016” ödüllerinde, şube satış ekiplerinin mobil dönüşümü projesi ile En İyi Organizasyonel İnovasyon ödülünü alan Denizbank açısından yeni teknoloji üssü, gözünü diktiği global inovasyon liderliği yönünde yeni bir adım olarak görülüyor. Bina ve tabii ki içindeki çalışanlar bu açıdan bakıldığında, yerine daha iyi oturuyor.
Denizbank Bilgi ve Destek Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Dilek Duman, “Biz bankaların ihtiyaçlarını bildiğimiz için bu teknolojik çözümleri kolayca geliştirebiliyoruz. Burada bankacılık çözümleri için bir işletim sistemimiz var. Mobil çözümler için de bir işletim sistemimiz mevcut. Bunların üzerinde çok hızlı çözüm geliştirebiliyoruz”  diyor.

Bunun diğer tarafında, Microsoft teknolojileri kullanılarak üretilen ve web tabanlı olarak sunulan çözümlerin müşteri tarafında sağladığı kullanım kolaylığı var. 10 ülkede 44 bankaya çözüm üretmek ve bunun dokuzunun sistemlerini yönetmek noktasına ulaşmak bu şekilde mümkün oluyor. Ateş, Almanya’nın BDDK’sından alınan özel izinle 10 milyar euroluk Almanya iştirakleri Denizbank AG’nin verisinin de Türkiye’de tutulduğunu kaydediyor.

Binanın özellikleri de, bu teknolojik öncülüğü yansıtıyor. Teknopark İstanbul’da ilk temel atan ve açılış yapan Intertech’in yeni merkezi, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED Gold sertifikasını almaya hak kazanmış durumda. Yeni bina ulaşım konusunda alternatif seçenekler sunarken, bisiklet kullanıcıları için park alanları ve toplu ulaşım araçlarına rahat ulaşılabilirlik gibi kolaylıklar da bulunduruyor. Bunların yanı sıra normal bir bina ile karşılaştırıldığında yapımı sırasında yüzde 51 oranında su tasarrufu sağlanan yeni merkezde enerji verimliliği çalışmaları ile yüzde 24  oranında tasarruf elde edilmiş bulunuyor. Modern ofis alanının haricinde spor salonu, eğlence alanı, basketbol sahası, dört adet video-konferans odası, 110 kişilik seminer salonu, sosyalleşme alanları, “Demo Merkezi”, “Kullanıcı Deneyimi Laboratuvarı” gibi tesisler bulunuyor.Özellikle kullanıcı deneyimine hitap eden bu merkez ve laboratuvar, Silicon Valley’de de şu anda çok popüler olan kullanıcı arayüzüne lokalde verilen önemi göstermesi açısından değerli ve Denizbank’ın Uygulama Çağı’na geçişte katettiği mesafeyi gösteriyor.
 
UZUN DÖNEMLİ STRATEJİNİN SONUÇLARI
Gelinen bu nokta, uzun vadeli vizyonla arka arkaya atılan adımların toplamının sonucu. Ateş, “Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük teknoloji firması olarak, kurulduğu günden bu yana bir inovasyon üssü gibi çalışarak geleceğin teknolojilerini şekillendirmeye odaklanıyoruz. Üstelik kurumumuz, yerli işgücüyle ürettiği teknolojileri yurtdışına satmak noktasında da önemli bir fark yaratıyor. Bugün Intertech Silikon Vadisi’nde olsa belki de değeri multi milyarlar seviyesindeydi. Kurumumuz ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerinin, teknolojik üretimin ve yenilikçiliğin desteklendiği çok özel bir ekosistem olan Teknopark İstanbul’da başarılı çalışmalarını artırarak sürdürecek” diyor.

Teknopark İstanbul, 10 ülkede 40’ın üzerinde finansal kuruma müşteri yönetimi, iş süreçleri yönetimi, temel bankacılık,  iş zekası ve dağıtım kanalları yönetimi alanlarında geliştirdiği ürün ve hizmetleri sunduğu sistemi desteklemede ODTÜ Teknokent, İzmir Bilimpark ve Viyana ofisine eklenmiş oldu.
Bankacılıkta uçtan uca hizmet ile dünyada tek olan Intertech, bu şekilde finans sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojileri hizmetlerini yenilikçi bakış açısıyla sunabiliyor. Finansal yazılım geliştirme alanı başta olmak üzere pek çok sektör için bilgi teknolojileri konusunda etkin ürün ve hizmetler sağlayan Intertech’in geçen yıl imza attığı bu önemli yatırımın hizmete açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün yorumları, bu yatırımın Türkiye’nin büyük resminde nereye oturduğunu anlamayı sağlıyor. Özlü, Türkiye’nin en başarılı teknoloji firmalarından Intertech’in yeni binasında çok daha başarılı işler yapacağına inandığını belirtirken şöyle konuştu: “Intertech’in artık hedef büyütmesi, gözünü yükseklere dikmesi gerektiğini düşünüyorum. Intertech’in küresel bir markaya dönüşecek potansiyeli var. Türkiye olarak teknoloji kullanımında gösterdiğimiz başarıyı, teknoloji üretme, tasarlama ve geliştirmede de sergilemek istiyoruz. Özel sektörün yenilikçi olmasına önem veriyor, firmalarımıza, girişimcilerimize, üniversitelere, üniversite mezunu gençlerimize yönelik çok önemli destek programları yürütüyoruz. Bu noktada teknoloji geliştirme bölgelerinin de teknoloji kapasitesini artırmak için kullandığımız en önemli araçlardan olduğunu belirtmek isterim. Biliyorsunuz 2023 yılında küresel çapta 10 marka oluşturma hedefimiz var. İşte bu markaların bu bölgelerde kurulmuş veya kurulacak firmalardan çıkacağına inanıyorum. Diğer yandan 2015 yılında Ar-Ge harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış gösterdi. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 1,06’ya yükselttik. Bu oranı yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi küresel bir teknoloji üssü haline getirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Ateş’in bunu tamamlar nitelikteki yorumu ise şu şekildeydi: “Ülkemizde son dönemde Ar-Ge ve inovasyona daha fazla kaynak ayrıldığını gözlemliyoruz. Son 10 yılda dünyada, Ar-Ge harcamalarının gayrisafi milli hasıla içindeki payını Çin’den sonra en çok artıran ülke konumundayız. Toplam Ar-Ge harcamalarının büyüklüğü içinde Avusturya, Finlandiya ve Belçika gibi ülkeleri geride bırakıyoruz. Dolayısıyla daha fazla inovasyon üretmek ve satmak içinde bulunduğumuz dönemde kritik önem arz ediyor. Intertech bu anlamda parlayan yıldızımız adeta. Sayıları bine yaklaşan, bilişim teknolojileri alanında ihtisas yapmış Türk mühendislerinden oluşan kadrosu ile geliştirdiği ileri teknoloji çözümlerini yurtdışı müşterilerine ihraç ediyor. Geçtiğimiz beş yıl içinde gerçekleşen teknoloji ihracatı tutarı 34 milyon dolar. Aynı dönem içinde yurtiçi müşterilerimize sunduğumuz hizmetin bedeli ise 432 milyon dolar. Eğer bu hizmet yurtdışından alınsaydı 2 milyar 160 milyon dolar tutarında döviz ülkemizden çıkmış olacaktı. Yani bir yandan teknolojide bağımlılığı en aza indirirken, diğer yandan ülkemizin yurtdışına teknoloji ihraç edebilen konumunu pekiştirerek, ekonomiye sağladığı katma değer anlamında oldukça özel bir yerde konumlanıyor. Bugün ülkemiz bankacılığının yüzde 31’ine hizmet sağlarken ürün ve hizmetleriyle ulusal ve çokuluslu olmak üzere 44 bankada 25 bin kullanıcı ile 15 milyon müşteriye hizmet veriyor.  Son üç yılda büyük veri, veri analitiği ve iş zekası çözümlerimizle öne çıkarken tabiri caizse global arenada alınmadık ödül bırakmadık. Alanında prestijli uluslararası kurumlar tarafından üst üste ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ olarak ilan edilen Denizbank’ın, yenilikçilikte bu denli öne çıkmasında en önemli itici güç Intertech oldu. Müşterileriyle büyüyen, müşterileriyle gelişen kurumumuz Silikon Vadisi’nde olsa belki de değeri multi milyarlar seviyesinde olurdu. Çalışmalarımızdan aldığımız güçle verdiğimiz hizmetler artarak sürecek. Teknoloji üssümüzün markamıza değer katacağına inanıyorum.”
 
İDDİALI ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Türkiye’de bankacılık içindeki payının artırılmasına çalışılan katılım bankacılığına hitap eden çözümü ile dikkat çeken Intertech’in yeni ve büyük hedefi milli cüzdanı oluşturmak. Fastpay ile bu konuda önemli bir alternatif oluşturan Intertech’in nerede durmak istediği konusunda Ateş, “Teknolojimizi bedava verelim. Karşılığında da, sistemin parçası olmak dışında, herhangi bir şey talep etmiyoruz.
 
Bu cüzdanla insanlar maça da gidecek, alışverişini de yapacak, otobüsüne de binecek, sinemasına da gidecek, para transferini de yapacak. Hatta nüfusumuzun yüzde 42’sinin banka hesabı yok, bu banka hesabı olmayanlar da ATM’den para yükleyip para transferi yapabilecek. Herkesin cep telefonunda bütün bu işlemlerin hepsini yapabileceği bir uygulama olsun” diyor.
Bu oldukça iddialı ve gerçekleşmesi durumunda Intertech ile Denizbank’ın yanı sıra Sberbank’ı da bir üst lige taşıyacak bir proje olabilir.
 
INTERTECH’İN KISA TARİHİ
Intertech, finans sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojileri hizmetlerini sunmak amacıyla 1987 yılında kuruldu. Bugün 800 kişiyi aşan kadrosuyla başta uzmanlaştığı finans sektörü olmak üzere pek çok sektör için çağdaş ve etkin çözümler üretmeye, benzersiz servis kalitesiyle hizmet vermeye devam ediyor. Kurulduğu günden bugüne, birçok yerli ve yabancı bankada kullanılan beş temel bankacılık paketi geliştirmiş olan Intertech, bu süre zarfında müşterilerine sunduğu ürün yelpazesini hızla genişleterek, temel bankacılık, iş süreçleri yönetimi, alternatif dağıtım kanalları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve iş zekası çözümleri konularında uzmanlaştı. Faktoring ve leasing uygulamalarını portföyüne katan Intertech bugünlerde birçok yeni proje üzerinde çalışıyor. Mobil uygulamalar, büyük veri ve iş analitiği ile dijital bankacılık platformları son zamanlarda Intertech’in üzerinde yoğunlaştığı projeler arasında.

Bir Sberbank kuruluşu olan Intertech, büyük bir gruba dahil olmanın verdiği güçle, daha yeni ve inovatif projelere imza atmaya hazırlanıyor. Beş farklı konvansiyonel paketinin yanına “İslami Bankacılık Paketi”ni ekleyen Intertech, e-devlet ve kayıtlı elektronik posta (KEP) uygulamaları geliştirmemin yanı sıra mobil uygulamalar ile Facebook/ Twitter bankacılığı platformlarında da çalışmalarını sürdürüyor.

Intertech, Gartner’ın 2013 yılında temel bankacılık yazılımı için Avrupa pazarında yaptığı araştırmada, Türkiye ve bölgede finans kurumlarına konuya ilişkin yazılım geliştiren ve sunan tek şirket olarak açıklanmasının yanında; BAI, Stevie Awards gibi saygın platformlarda pek çok ödülün sahibi oldu. “Business know-how”, “Ar-Ge”, “ileri teknoloji”, “çeviklik” ve “inovasyon” kurumun üzerinde yükseldiği prensipler arasında yer alıyor.