Demirtaş ve HDP üyeleri hakkında soruşturma

0
22

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “özerklik” ve 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, Demirtaş’ın “özerklik” konusundaki açıklamaları ile “Kobani bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna” yönelik yazılı basında çıkan haberleri ihbar kabul etti.

Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar”a ilişkin maddeleri ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “suçu ve suçluyu övme” suçları kapsamında açıldı.

Resen soruşturma başlatan büro, soruşturma evrakını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosu’na gönderecek.

Diyarbakır’da da soruşturma
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da, hafta sonu Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen olağan üstü genel kurulda yaptığı “özerklik” konuşmaları nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Selma Irmak ile Hatip Dicle, Kamuran Yüksek ve Sabahat Tuncel hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılık, milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Selma Irmak için hazırlanan fezlekeyi görüşülmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderirken, Selma Irmak, Hatip Dicle ve Kamuran Yüksek hakkında da soruşturma açtı.

27 Aralık’ta Diyarbakır’da gerçekleşen DTK sonrası yayınlanan 14 maddelik bildirgede “Ülke genelinde kültürel, ekonomik, coğrafi yakınlıkları dikkate alınarak bir veya birkaç komşu şehri kapsayacak biçimde demokratik özerk bölgelerin oluşturulması” kararı çıkmıştı.