DBE Psikometrik şirketlerin karar süreçlerine destek oluyor

0
26

30 yılı aşkın süredir kurumların yapısına ve ihtiyaçlarına uygun, kurumlara artı değer katacak hizmetler sunan DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi, Psikolog ve PLC Profesyonel Koç Ayşegül Horozoğlu Enkavi; kurumlara sundukları test çeşitlerini, test seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları, online ve offline testlerin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirdi, hem özel şirketlere hem de adaylara doğru seçimler yapmaları için tavsiyelerde bulundu…
 
Pozisyona en uygun yeteneklere sahip çalışanlardan oluşan bir şirket ortamı en iyi performans göstereceği öngörülen kişileri işe almakla sağlanır. Bilinçli işverenler, artık kişileri psikometrik testler ile seçerek ve pozisyon eşleştirmesini doğru yapmak için eskisinden daha fazla çaba gösteriyor. Kurumlar pozisyona, işe ya da kuruma uygun olmayan kişileri istihdam etmenin düşük motivasyon, düşük performans gibi uzun dönemde maliyeti yüksek sorunlara yol açacağının farkındalar. Çalışanların ise, hayatlarının büyük bir kısmını işyerinde geçiriyor olmaları, gittikçe artan kaliteli bir yaşam sürme isteği, onları yeteneklerini kullanıp kendilerini geliştirebilecekleri ve yükselebilecekleri pozisyonlar aramaya yönlendiriyor.
 
Toplu sınavlar, hem kurumlara hem de adaylara avantaj sağlıyor
Türkiye’de kurumsal şirketlerdeki insan kaynakları profesyonelleri ve işe alımdan sorumlu yöneticilerin aday belirleme sürecinde test uygulamalarının önemini giderek kavradığını belirten Enkavi, “Firmaların birçoğu son dönemde test uygulamalarını daha sıklıkla tercih ediyor ve bu konuda dışarıdan hizmet alıyor. Artık mesleki bilgi birikimine sahip olmanın yanı sıra toplu testlerde adayların yetenekleri ve kişilikleri de değerlendiriliyor. Şirketler, personel seçim sürecinde doğru kişiyi doğru pozisyona yerleştirebilirken, adaylar da yetenekleri doğrultusunda yerleştirildikleri pozisyonda kariyer yapabilme imkanı bularak memnuniyet duyuyor”
Enkavi; “Müşterilerimize sunduğumuz hizmetler arasında kişilik ve tutum envanterleri, bilgi ve yetenek testleri bulunuyor. Bu hizmetlerimiz ile kurumlara işe alımlarda, aday değerlendirme sürecinde başvuracakları önemli psikometrik ölçme değerlendirme araçları sağlıyoruz.

Sunduğumuz nitelikli ölçme ve değerlendirme çözümleri ile teknolojik ve pratik çözümler üreterek, işe alım sürecini önemli ölçüde kısaltıyor ve adayları doğru şekilde değerlendirebilme imkânı sunuyoruz” dedi.
 
Psikometrik testler uygulama yöntemleri
Sundukları testler ile çalışanların yapabilirliklerinden öte potansiyellerini saptayarak kariyer yollarını çizmede farkındalık yarattıklarını, aynı zamanda insan kaynakları yöneticilerinin, seçme-yerleştirme süreçlerinde standart özelliklerde değil, yüksek performans gösterebilecek adaylara ulaşmasını sağladıklarını belirten Enkavi, “Kurumlara; işe alım ve yerleştirme süreçlerinde bireyler arası farklılıkların saptanarak doğru özelliklere sahip kişilerin doğru yerlerde görevlendirilmesinde, kariyer planlama süreçlerinde bireylerin kurum içerisinde doğru pozisyonlara yönlendirilmesinde yardımcı oluyoruz” dedi.
 
Toplu sınavlarda kağıt-kalem ve online uygulama seçeneklerinin yer aldığını belirten Enkavi, bu uygulamaların her kurumun yapısına ve ihtiyacına göre seçilmesi gereken yöntemler olduğunu açıklayarak, tercih ederken nelerin göz önüne alınması gerektiğini üzerine bilgi verdi…

-Davet edilecek aday sayısı, adayların yaşadığı şehir, sınavın yapılacağı zaman (yaz/kış) değerlendirilmelidir.
 
-Sınav uygulanacak aday sayısı oldukça fazla ise ve uygulama kağıt kalem ile gerçekleştirilecekse özel bir yer kiralanması gerekir. Sınavın online yapılması planlanacaksa alt yapısı sağlam bir danışmanlık firması ile toplu sınav şeklinde gerçekleştirilmelidir.
 
-Kağıt-kalem uygulamalarında sınava girecek aday sayısının belli olmasından dolayı kontrolü daha kolaydır. Bütün adaylar aynı zamanda sınava başlar ve bitirir. Ancak maliyet daha yüksek ve değerlendirme süreci daha uzun olur. Farklı şehirlerdeki adayların sınava katılım oranı da düşebilir..
 
-Online uygulamalar; kağıt-kalem sınav uygulanmasına göre daha az maliyetlidir ve değerlendirme süreci daha kısa sürer. Aynı zamanda farklı şehirlerdeki adaylara kolay erişim sağlar. Gün/saat kısıtlaması olmadan istenildiği zaman, istenilen yerde yapılabilir
 
Hangi yöntem tercih edilirse edilsin, şunu net olarak belirtmek gerekir ki yapılan testler işe alım ve diğer insan kaynakları süreçlerinin daha objektif ve verimli bir biçimde yürütülmesinde oldukça fayda sağlasalar dahi, bu testlerin birer amaç değil araç olduğunun unutulmaması gerekiyor. Test sonuçlarının yanı sıra bireyle ilgili tüm bilgileri bir araya getirip nihai kararı vermek ise en sağlıklı yöntemdir.