‘Dayton Barış Anlaşması’yla ilgili problemlerimiz var’

    0
    23

    Dayton Barış Anlaşması’nın 20. yılı etkinliklerine katılmak üzere ABD’de bulunan Bosna-Hersek Savunma Bakanı Marina Pendes, “Dayton Barış Anlaşması’yla ilgili bazı problemlerimiz var çünkü ülkenin yönetim yapısında bir dengesizlik var” dedi.

    Ohio’nun Dayton kentindeki toplantıların ardından açıklamada bulunan Bosna-Hersek Savunma Bakanı Pendes, konferansın herkes için çok faydalı geçtiğini ifade ederek, ülkedeki yönetim yapısıyla ilgili sorunu dile getirdi.

    Dayton Barış Anlaşması’nın savaşı durdurduğu ve barışı sağladığı için önemli olduğunu belirten Bakan Pendes, şu anda “NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmak istiyoruz” dedi.

    Açıklamasında “Dayton Barış Anlaşması’yla ilgili bazı problemlerimiz var çünkü ülkenin yönetim yapısında bir dengesizlik olduğunu ifade eden Pendes, taraflar arasında birbirini yanlış anlama sorunu olduğunu dile getirdi. 
    Pendes, Bosna-Hersekli iki askerinin öldürülmesine de değinirken, ülkesinin “terörist saldırılarla yüzleşerek hızlı bir cevap vermek zorunluluğu olduğunu” vurguladı.

    Bakan Pendes, sığınmacılarla ilgili olarak ise şunları kaydetti:
    “Şu anda sığınmacılarla ilgili olarak hiçbir problemimiz yok çünkü onlar Bosna Hersek’e gelmeyi istemiyorlar, Almanya’ya veya Baltık ülkelerine gitmek istiyorlar. Sığınmacılar gelirse kabul etmek üzere bazı senaryo ve aktiviteler konusunda hazırlıklar yapıyoruz. Küçüğüz ve gelişmiş bir ülke değiliz. Sığınmacılar Bosna Hersek’e gelirse bir veya iki aydan sonra büyük problemlerle karşılaşırız. Elbette gelişmiş ülkelerden yardım bekleriz.”