Davutoğlu: Kongrede aday olmayacağım

0
40

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ak Parti MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, “Başbakan olarak aziz milletimizin hizmetin olmak benim için en büyük gurur vesilesi olmuştur. Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin şahitliğinde gerçekleşti. Partiyi devraldığım gün yaptığı konuşmada yer alan hususlara her zaman bağlı kaldım” diye konuştu.

PİYASAYA DAVUTOĞLU ETKİSİ

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonraki gelecek perspektifimizle ilgili kanaatlerimizi paylaşmak durumundayım. Geçirdiğimiz dönemi üçe ayırabiliriz. 1. dönem 28 Ağustos-7 Haziran 2015, bu dönemin en önemli meydan okuması kurucu ve karizmatik bir lider sonrası AK Parti’nin geleceğe hazırlanmasıydı. Karizmatik liderlerden sonra bir boşluk doğar, benim bu dönem en önemli teyit ettiğim husus Ak parti’nin birliğinin muhafazası olmuştur. Ak Parti Genel Başkanlığım döneminde partimizin omurgasından hiçbir şey eksilmemiştir. Başında bulunduğum bakanlar kurulları döneminde hiç bir yatırım geri kalmamış, bir aksama olmamıştır. 

YENİ BAŞBAKAN KİM OLACAK?

2. dönemimiz en kritik dönemdi. 13 yıllık istikrarlı dönem sonrası partimizin çoğunluğu alamaması sonucunda partimizde geriliyor muyuz kaygısı vardı. Fakat 7 Haziran’da şunu söyledim; Başınızı dik tutun. Hiçbir teşkilat mensubu başını eğmesin. Gerçekten 7 Haziranla birlikte iç muhasebemizi yaptık. Başımızı dik tuttuk. 7 Haziran’da verdiğim bir söz de bu ülkeyi bir gün bile hükümetsiz bırakmayacağımızdı. Biz hiçbir kararı almakta tereddüt etmedik. Zor bir dönemdi.

1 Kasım seçimlerine suhuletle gittik ve dünyada kimsenin tartışamayacağı bir sonuç ortaya çıktı. Yüzde 49.5’la AK Parti iktidarlığı geldi. Bu sonuç için tüm vatandaşlarımıza teşekkürü borç bilitim. Bu yeni dönemin çerçevesini çizdik. Milletimiz bize güvendiği için hedeflerimizi 3 ayda yerine getireceğimizi söyledik ve başardık. Bunun onurlu gururunu yaşıyorum.

Net bir ifadeyle 1 Kasım öncesi 81 ili dolaşarak verdiğim hiçbir söz yarım kalmış değildir. 3 aylık reformları tamamladık, 6 aylık reformların bir kısmını tamamladık.

Huzurunuzda hesap verme makamında olan bir vatandaş olarak söylüyorum ki, 3 ayda bütün vaatlerimizi yerine getirmiş olmanın huzurunu yaşıyorum. Seçimlerde verdiğim hiç bir söz şu anda yarım kalmış değildir. Reformlarımızın en büyüğü olan sivil bir anaysa için kurumlar oluşturduk, gerekli adımlar attık, umut ediyorum en kısa zamanda tamamlanacaktır.

Ekonomide bir bahar dönemi yaşıyoruz. Bugün aldığımız karar çerçevesinde kimsenin ekonomide spekülasyona gitmemesi uyarısında bulunuyorum. Kurdaki sağlıklı düşüş devam etmelidir. Kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya kalkmasın, kimse de şüphe etmesin, önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü Ak Parti hükümeti devam edecektir.” dedi.

Davutoğlu kongrede aday olmamasıyla ilgili şunları söyledi; “Seçimleri kazanan bir başkan olarak aday olmamayı neden düşünüyorsunuz sorusu haklı bir sorudur. Bunun cevabını şöyle vereyim; Hiç bir zaman mevki ve makam talep etmedim. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Kararı almamda hissettiğim başarısızlık duygusu ya da pişmanlık söz konusu değildir yaptığım görevi hakkı ve onurumla yaptım. Yol arkadaşlarımın benimle ilgili düşündüklerini bana söylemelerini isterim. Bu nedenle son MKYK’da yaşananlarla birlikte yaptığım muhasebe neticesinde AK Parti’nin birliği ve beraberliğinin devamı için başkan değişimi daha doğru olacaktır. Genel başkan değişimi daha doğru, kongrede aday olmayı düşünmüyorum. Ne gelişme olursa olsun verdiğim söze sadığım, Cumhurbaşkanı ile son nefesime kadar vefa ilişkisini sürdüreceğim. Kimse yeni fitne kapıları açmaya niyetlenmesin. Ak Parti milletvekili olarak siyaset ve demokrasi mücadelesini son ana kadar sürdüreceğim. Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum, hakkımı helal ediyorum.”