Davutoğlu: Bahçeli koalisyonu mümkün görmedi

0
19

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceden dile getirdiği 4 şartından ötürü AK Parti ile koalisyon kurulmasının mümkün görülmediğini söylediğini aktardı.

MHP Lideri Başçeli’nin erken seçim fikrine de sıcak bakmadığını belirten Davutoğlu, MHP’nin azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini açıkladı.

İşte Davutoğlu’nun açıklamarı;

“Samimi dürüst açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı telefonla daha önce paylaşmıştım. Kılıçdaroğlu’na da bilgi aktarmıştım. Bahçeli’ye de terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı paylaştım. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsi zkalşmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.

Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında Ak Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti. Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görülmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümeti destek vermeyeceklerini belirtmişti. Erken seçim kararı için de bir hükümet Meclis’e gelirse, Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti.”

İşte MHP’nin o 4 şartı;

Anayasa’nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP’nin vazgeçilmez şartıdır.

Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.

Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.

Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı’nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.