Dallas’ta Kırçiçeği rüzgarı

0
166

Aydın’ın Karacasu ilçesinde “Her şeyin en iyisini yaparak insanlara mutluluk vermek” hedefi ile başlıyor Kırçiçeği’nin macerası. Restoranın üç masayla başlayan hizmeti, bugün tüm şubelerinde toplam 3 bin sandalye ve 900 bordolu çalışan ile devam ediyor. Yakın zamanda ABD’nin Dallas şehrinde yeni bir şube açmaya hazırlanan Kırçiçeği bu sayede yurtdışında ilk restoranını açmış olacak. Yeni şube yaklaşık 1,5 milyon dolarlık bir yatırımla faaliyete geçecek. Kırçiçeği Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş, “Amerika projesi yurtiçinde 5-10 şube açmaya bedel bir iş” diyor. Kırçiçeği’nin Ortaköy şubesinde bir araya geldiğimiz İpbaş ile köprü manzarası karşısında, restoranın hemen yanındaki Tarihi Mimar Sinan Hamamı’nı yanımıza alarak, Kırçiçeği’nin oluşum macerasını, yurtdışı yatırımını ve sosyal sorumluluk çalışmalarını konuştuk.

Kırçiçeği, Meryem Dilşad İpbaş’ın babası Kemal İpbaş ve amcası Osman İpbaş tarafından yaklaşık 30 yıl önce İzmir Bornova’da küçük bir pide salonu olarak faaliyetine başlıyor. Muhasebe mezunu Kemal İpbaş, girdiği banka sınavlarının neticesinde atama beklerken asker arkadaşı Ali Göksu ile bayramda bir araya geliyor. Pideci olan Ali Göksu açtığı dükkandan kazandıklarıyla dükkan borcunu ödeyip, Murat 124 marka otomobil aldığından bahsediyor. Kemal İpbaş da Osman İpbaş’a dönüp, “Biz de bir salon açsak yapabilir miyiz?” diyor ve ertesi gün İzmir’de dükkan aramaya çıkıyorlar. Önce içine sadece pide fırını sığan üç masalı dükkanda iki kişi ile başlıyorlar. Sonrasında dükkanı devredip üstüne kazandıklarını da ekleyerek 1993’ten beri faaliyette olan Kırçiçeği Alsancak şubesini açıyorlar. Şu an mekanın 21 şubesi bulunuyor.

Şimdilerde yurtdışına açılma heyecanı içerisinde olan Kırçiçeği’nin Dallas’ta tarihi bir binada yeni şube açma fikri, Kırçiçeği Genel Müdürü Meryem Dilşad İpbaş’ın bir arkadaşının daveti üzerine başlıyor. İpbaş, “Dallas hem iyi tarımın yapıldığı hem de dünyanın büyük şirketlerinin merkez üssü konumunda olan bir yer. Çok farklı bir sinerjisi var. Amerika’da zaten yemeği herkes çok seviyor. Et ile hamurun birleşimi eğer iyi işlenirse ve malzeme de kaliteli ise yemeyeceğim diyen kimse yoktur” diyor. Kırçiçeği’ndeki aktif çalışma hayatına 19 yaşında başlayan İpbaş son üç yıldır da genel müdür. Kırçiçeği’ne gelmeden önce konservatuvarda okumak isteyen İpbaş, Dokuz Eylül Üniversite’sinde iktisat bölümünü kazanarak eğitimine devam ediyor. İşe başladığında üniversite ikinci sınıf öğrencisi olan İpbaş bir anlamda işle büyüdüğünü belirtiyor.

Kırçiçeği restoranlarında günde 10 bine yakın misafir ağırlanıyor. Şirketteki kurumsallaşma çalışmaları ise İpbaş ile başlıyor. İpbaş, “Babamızı görmek için hep dükkana giderdik. Başladığımda şirkette üç tane muhasebe elemanı, 600 çalışanımız ve 13 şubemiz vardı. Ben ise sırasıyla insan kaynakları, satın alma, finans departmanlarının alt yapısını oluşturduktan sonra profesyonel yöneticileri davet ederek işe devam ettim. Her şey olması gerektiği gibi yürüyor” diyor. Kurumsallaşmadan önce 1,5 yıl sahada çalışan İpbaş süreç içerisinde şube ziyaretlerine de hız veriyor. Ziyaretleri boyunca direksiyon başında 300 bin km yol yaptığını anlatıyor.

Kırçiçeği’nde bayilik vermek yerine organik olarak büyüme amaçlanıyor. Kemal İpbaş, “Yediğimizden, sunduğumuzdan, kalitemizden emin olmak için et parçalama tesisimizi kurduk” diyor. Et parçalama tesisinde ayda 60 ton et işleniyor. Meryem Dilşad İpbaş, “Işıkkent-İzmir’de et parçalama tesisimiz var. 13-14 yıldır etimizi kendimiz işliyoruz. Aydın’dan, Ödemiş’ten, Tire’den, Söke’den, Karacasu’dan aldığımız etleri işliyor ve tüm şubelerimize İzmir’den sevk ediyoruz” diyor. Şubelerde lokal olarak alımı yapılan tek şey ise meyve-sebze. Onun dışında her şey merkezi depodan gönderiliyor. Restoran ağırlıklı olarak pide ve çorba üzerine de olsa hatırı sayılır kebap satışları da var. Ürünlerde hafiflik ve dekorasyonda sıcaklık ön planda tutulmaya çalışılıyor.
Konsept olarak 24 saat hizmet veren Kırçiçeği’nde, yeni bir şube açarken şubenin sürekli canlı kalan bir lokasyonda yer alması oldukça önem taşıyor. Mekanda 10 TL’ye bile karın doyurmak mümkün. Restorana yabancıların ilgisi ise oldukça olumlu. Özellikle Marmaris ve Bodrum’daki şubelerde hatırı sayılır bir yabancı müşteri kitlesi var. Kırçiçeği’nin Dallas’ta açılacak ilk yurtdışı şubesinden sonraki beş yıllık plan içerisinde Amerika’da şube sayısını artırmak ve Dubai’de şube açmak yer alıyor.

İpbaş, iş hayatında “İşini sev, çalışma eğlen!” sloganını benimsiyor. Eğitime, sanata, spora destek vermeyi ilke edinen Kırçiçeği, bu alanlarda pek çok sosyal sorumluluk projesine destek oluyor. Kırçiçeği Anadolu Lisesi, Kırçiçeği Bodrum Kadın Basketbol Takımı’nın yanısıra, “Çanakkale Yolun Sonu” ve Cem Yılmaz’ın rol aldığı “İftarlık Gazoz” gibi filmlere sponsorluk bunlardan bazıları. Kırçiçeği’nin Bodrum Basketbol Takımı geçen yıl ilk senesinde ikinci ligden birinci lige şampiyon olarak çıktı. İpbaş’ın fırsat buldukça maçlarını takip ettiği takımın bu yılki hedefi ise süper lige çıkmak. Kırçiçeği, kanser hastası çocukların mücadelesine yardımcı olmak amacıyla kurulan KİTVAK’a ise en çok tercih edilen lezzetlerinden olan her kuşbaşılı kaşarlı pide ve piliç şiş satışlarının 25 kuruşuyla destek veriyor. Toplamda bu destekte 100 bin TL’ye yaklaşıldı.

Sosyal sorumluluk projeleri bunlarla da sınırlı değil. Kırçiçeği, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile ortak bir proje başlatarak, kalan yemeklerin sokak hayvanlarına gitmesine katkıda bulunuyor. “Sen Yiyemezsen Ben Yerim ki” projesi için 3 bin porselen tabak yaptırıldı. Tabakların tasarımı ise Muhteşem Yüzyıl’ın Şeker Ağası’na hayat veren sanatçı Yüksel Ünal’a ait. Gün boyu bu tabaklara bırakılan yemekler toplanarak, sokak hayvanlarını besleyen hayırseverlere veriliyor. Bu sayede hayvanlara her ay iki ton civarında mama çıkıyor. Ayrıca Kırçiçeği ailesi Karacasu bölgesinin değerli kültür mirası olan Afrodisias Antik Kenti’nin tanıtılmasında da katkı sağlıyor. İpbaş bölgeyi tesadüfen keşfeden ve çektiği fotoğraflarla bölgeyi dünyaya duyuran Ara Güler’in “Aphrodisias’ın Çığlığı” isimli kitabından bin 500 adet alarak, dostlarına ve müşterilerine hediye ettiğini anlatıyor.

Kırçiçeği, yerelden yola çıkıp yurtdışına uzanan yolculuğuyla iyi bir girişim örneği. Bugüne kadar yaptıkları düşünülürse, gelecek için de yolu açık gözüküyor.