Cumhuriyetçilerin sağlık sigortası teklifine darbe üstüne darbe

    0
    17

    Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası tasarısı için bugün ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılması beklenen oylamanın yeterli “evet” oyuna ulaşılamaması nedeniyle ertelendiği bildirildi.

    Amerikan basınında çıkan haberlere göre, “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası” (AHCA) tasarısı için Temsilciler Meclisi’nde bugün planlanan oylama yapılmayacak.

    Eski Başkan Barack Obama’nın kamuoyunda Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası reformunun yerine geçmesi hedeflenen AHCA oylamasının “hayır” oylarının baskın çıkacağı endişesiyle ertelenmek zorunda kalındığı bildirildi.

    Bu durum, ABD Başkanı Donald Trump Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın aralıksız sürdürdükleri ikna turlarının başarısız olduğu anlamına geliyor.

    Ryan, basın toplantısını iki kez erteledi
    Nitekim, Cumhuriyetçi Paul Ryan bizzat hazırladığı yasa tasarısı için düzenleyeceği basın toplantısını ikinci kez erteledi.

    Başlangıçta, Washington yerel saatiyle 11.30’da yapılması beklenen basın toplantısı önce 15.30’a ertelenmişti. Ryan’ın ofisinden saatler 15.30’a yaklaşırken yapılan açıklamada basın toplantısının ikinci bir habere kadar ertelendiği duyuruldu.

    “B planımız yok”
    Bu arada, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, günlük basın brifinginde, Trump yönetiminin yeni sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmemesi halinde herhangi bir B planının olmadığını söyledi. 

    Spicer’ın oylamanın ertelendiği haberlerinden kısa süre önce gerçekleşen brifing süresince, tasarının Kongre’den geçeceğini savunmaya devam etmesi dikkati çekti. 

    Yeni sağlık sigortası tasarısına yönelik oylamanın bugün yapılmayacağına yönelik haberler Amerikan piyasalarında soğuk duş etkisi yarattı.

    Yatırımcıların yeni sağlık sigortası sistemine yönelik gelişmelere odaklanmasının altında, ilgili tasarının sürüncemede kalmasının Trump yönetiminin şirketler tarafından sabırsızlıkla beklenen vergi reformu ve altyapı yatırımlarını geciktirebileceği endişesi yatıyor.

    Tasarının geçmesi için 216 “evet” oyu gerekiyor
    Trump yönetimince büyük önem taşıyan tasarının, 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisi’nden geçebilmesi için 216 “evet” oyu gerekiyor.

    Demokratların topyekun karşı çıktığı tasarıya 27 ya da 28 Cumhuriyetçi vekilin de muhalefet etme ihtimalinin tasarının bu haliyle geçmesini imkansızlaştırdığı belirtiliyor.

    Trump muhalif Cumhuriyetçilere rest çekti
    Trump, Cumhuriyetçilerden yeterli desteği bulamayan yeni sağlık sigortası tasarısına yönelik müzakereleri sonlandırdı ve tasarısının bugün oylanmasını istedi.

    Amerikan basınında çıkan haberlere göre, Donald Trump selefi Barack Obama’nın sağlık sigortasının yerine getirmek istediği “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası”na (AHCA) karşı çıkan Cumhuriyetçi vekillere rest çekti.
    Tasarının mimarı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’la beraber muhalif Cumhuriyetçileri ikna etmek için toplantı ardına toplantı düzenleyen Trump, yapılan son toplantıda müzakerelerin bittiğini açıkladı. 

    Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Trump, Cumhuriyetçi vekilleri AHCA tasarısı bugün ABD Temsilciler Meclisinden geçmezse Obamacare’i yürürlükte bırakmakla tehdit etti. 

    Müzakerelere katılan Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney de tasarı Kongrenin ilk kanadından geçmezse, Trump yönetiminin diğer önceliklere yöneleceğini ifade ederek bu iddiaları destekledi. 

    Öte yandan, Cumhuriyetçi Partinin New York Vekili Chris Collins, oylamanın Washington saatiyle öğleden sonra yapılacağını duyurdu. Trump yönetiminin ilk büyük sınavı olarak görülen tasarının, 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisinden geçebilmesi için en az 216 “evet” oyu gerekiyor.

    Demokratların topyekun karşı çıktığı tasarıya 27 veya 28 Cumhuriyetçi vekilin de muhalefet etme ihtimalinin düzenlemenin geçmesini zorlaştırdığı belirtiliyor. 

    Sağlık sigortası teklifine bir darbe daha
    ABD Kongresi Bütçe Ofisi (CBO), Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası tasarısında yapılan değişikliklerin sigortalı birey sayısını artırmayacağını ancak bütçe tasarruflarını yarı yarıya azaltacağını açıkladı.

    ABD Kongresinin partiler üstü bürokratik kurumu CBO, ABD Başkanı Donald Trump’ın destek verdiği “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası”nda (AHCA) hafta başında yapılan değişikliklere yönelik değerlendirme raporunu yayımladı.

    Eski Başkan Barack Obama’nın hayata geçirdiği “Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası” (ACA) ya da halk arasındaki adıyla “Obamacare”in iptalini öngören AHCA’ya yönelik muhalefeti azaltmak için yapılan revizyonların başarılı olmayacağına işaret eden raporda, “Tahminimiz, gelecek 10 yıldaki tasarrufların bu değişiklikler sonucunda 13 Mart’ta açıklanan CBO tahminlerinden daha düşük olacağını gösteriyor. Sağlık sigortası kapsama alanına ve poliçe fiyatlarına yönelik etkileri ise daha önceki tahminlerimize benziyor.” ifadelerine yer verildi.

    CBO, 13 Mart’ta tasarının ilk hali için yayımladığı analizde, AHCA’nın ülkedeki sigortasız birey sayısını 2018 itibarıyla 14 milyon ve 2026 itibarıyla 24 milyon daha artırabileceğini öngörmüştü. Bu tahmin, AHCA’nın Obamacare sayesinde sigortalanan 20 milyon Amerikalının tamamından daha fazlasının sigortasız kalabileceğine işaret etmişti.

    CBO, ilk raporunda ayrıca AHCA’nın federal bütçe açığını 2017-2026 döneminde mevcut sisteme kıyasla 337 milyar dolar düşüreceği tahmininde bulunmuştu. Revizyonların ardından hazırlanan rapordaki tasarruf tutarı ise 150 milyon dolar olarak belirlendi. 

    AHCA’nın mimarı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın talebi üzerine hazırlanan raporun olumsuz çıkması, Trump yönetiminin ilk sınavı görülen tasarıya yeni bir darbe olarak nitelendirildi.