Cumhurbaşkanı Sözcüsü’nden Reza Zarrab açıklaması

0
38

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Biz bugüne kadar 120 küsür ülkeden yaklaşık 37 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koyduk. 3 binden fazla kişi ülkemizden sınır dışı edildi. Türkiye burada üzerine düşeni kararlı, kapsamlı bir şekilde yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, Reza Zarrab’ın gözaltına alınması ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Amerika’da bir yargıcın verdiği karardır, yürüyen bir süreçtir. Şu an bizim bununla ilgili farklı bir şey söylememiz uygun olmaz. Ne olacağını, hukuki bir süreç olması itibarıyla biz de buradan takip ediyoruz. Bize intikal eden doğrudan herhangi bir şey söz konusu değil.”

İsrail’in vatandaşlarına yönelik Türkiye ile ilgili uyarısı
Açıklamasında İsrail’in vatandaşlarına yönelik Türkiye ile ilgili uyarısına da değinen Kalın, “Ülkeler zaman zaman bu tür saldırılar olduğunda çeşitli güvenlik değerlendirmeleri yaparlar, kısıtlı ve geçici olmak üzere bu tür seyahat uyarılarında bulunurlar.” diyerek şöyle konuştu:

“Burada teröristleri sevindirecek tarzda hayatı adeta askıya alan, kilitleyen tavırlardan tabii ki kaçınmak gerekir. Bu bütün ülkeler için geçerli. İsrail bağlamında söylemiyorum bunu. Genel olarak zaten terörün yapmak istediği şeylerden bir tanesi bu, hayatı askıya aldırmak, dondurmak, gündemi belirlemek. Buna izin vermemek lazım, bu ancak teröristleri sevindirir.”

‘OBAMA İLE GÖRÜŞMENİN OLMASI ÜZERİNDE ŞU ANDA ÇALIŞILIYOR’
Kalın, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız yarın ABD’nin başkenti Washington’da Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere bu ülkeye bir ziyaretimiz olacak. Daha önce de Cumhurbaşkanımız bu Nükleer Zirve’ye dünyanın başka ülkelerinde katılmıştı. Zirve bağlamında Cumhurbaşkanımızın yoğun bir programı olacak. İkili görüşmeleri olacak zirveye katılan ülke liderleriyle. Programlar el verdiği ölçüde bunları geniş bir şekilde yapacağız. Bu ziyaret çerçevesinde Türkiye’de de yatırımları bulunan büyük ABD şirketleri ve iş adamlarıyla programları olacak Cumhurbaşkanımızın, dilek ve taleplerini dinleyecek. Sayın Cumhurbaşkanımız bu ziyaretleri sırasında Amerika’da yerleşik bulunan Türk toplumunun temsilcileriyle, Amerikan Müslüman toplumunun ve yerleşik bulunan Musevi Cemaati’nin temsilcileriyle de bir araya gelecek. Yoğun programın sonunda da 2 Nisan Cumartesi günü Maryland’te inşa edilmiş olan Diyanet Merkezi’nin açılışını yapacağız. Burası hepimizin gurur kaynağı olan bir ilim merkezi olarak inşa edildi.’ dedi.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kalın, ABD ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama ile özel bir görüşmelerinin olup olmayacağı sorusu üzerine, ‘Cumhurbaşkanımızın Washington’a yaptığı ziyaret, ikili ziyaret değil  çok uluslu çok katılımlı bir zirve ziyaretidir. Bu tür zirvelerde program el verdiği ölçüde ikili ziyaretler yapılır. Bizim de planladığımız, bizden talep edilen, bizim talep ettiğimiz çeşitli görüşmeler olacak. Sayın Obama ile de böyle bir görüşmenin olması üzerinde şu anda çalışılıyor. Sürekli bu ilişkinin mahiyeti üzerine yapılan spekülasyonları kenara koyup resmi açıklamaları esas almakta fayda var’ diye yanıt verdi.