Coface: İhracatta artış sürüyor, öncü talep göstergeleri zayıf

0
27

Şubat ayında ihracat artmaya devam ederken, otomobil satışları düştü, konut satışlarında ise artış görüldü.

EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER
 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 artışla 11,3 milyar dolar oldu. Yılın ilk iki ayında geçen senenin aynı dönemine göre ihracat %3 arttı.

 Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre %0,81 yıllık bazda %10,13 arttı. Yurt içi üretici fiyatları ise Şubat ayında bir önceki aya göre %1,26, yıllık bazda %15,36 yükseldi.

 TÜİK verilerine göre, Ocak ayında ihracat yıllık bazda %18,1 artarak 11,3 milyar dolar, ithalat ise %15,9 artarak 15,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı Ocak ayında yıllık bazda %10,3 daralarak 4,3 milyar dolar oldu.
 Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki aya göre %0,2 düşerken, takvim etkisinden arındırılmış endeks ise yıllık bazda %1,3 arttı.

 Ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 97 oldu. Aynı dönemde imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı 1 puan azalarak %75,5 seviyesinde gerçekleşti. Tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %5,6 artarak 66,9 oldu.

 Tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan ekonomik güven endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %3,9 azalarak 85,7 oldu. Böylece, 2016 yılında sanayi üretimi önceki seneye göre %1,9 arttı. 2015 yılında bu artış %3,2 olmuştu.

 Şubat ayında otomotiv ve hafif ticari araç pazarı yıllık %11 küçüldü. Yılın ilk iki ayındaki daralma ise %3,8 oldu.

 Ocak ayında Türkiye genelinde konut satışları önceki aya göre %33,2 gerileyerek 95.389 adet oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ise satışlar %12,8 arttı. İnşaat sektörü açısından önem taşıyan birinci el satışlar ise Ocak ayında aylık bazda %38,4 geriledi, yıllık bazda %10,4 arttı. Ocak ayında ipotekli konut satışları yıllık bazda %35,4 yükseldi. Peşin satışlar ise aynı dönemde %2,5 geriledi. Yabancılara yapılan konut satışları yıllık bazda Ocak ayında %5,2 gerileyerek 1.386 adet oldu. Ocak ayında, yabancılara satılan konutların %20’sini Iraklılar, %10,3’ünü Suudiler, %8,2’sini Kuveytliler ve %7,6’sını Afganlar aldı.

GENEL DEĞERLENDİRME
Şubat ayı, geçen seneye göre daha kısa olmasına karşın, ihracattaki artış, seneye olumlu başlangıcın devam ettiğini gösteriyor. İhracatta devam eden artışı, özellikle Avrupa ülkelerindeki toparlanma ile ilişkilendirebiliriz. Bunun yanısıra, önümüzdeki dönemde kamu tarafından açıklanan destek paketlerinin ekonomik faaliyetteki olumlu katkılarını görebiliriz. Özellikle piyasalardaki nakit akışının düzenlenmesi ve KOBİ’lerin finansmana erişimi açısından, bu önlemlerin oldukça önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Öte yandan, sektörel güven endekslerinde bir miktar toparlanma olduğu göze çarpmakta. Şubat ayında perakende sektöründe mevsimsellikten arındırılmış güven endeksi önceki aya göre %2,1 artarak 97,9 olurken inşaat sektöründe bu dönemde endeks %2,1 artarak 76,4 değerine ulaştı.

TÜİK’e göre, perakende ticaret sektörü güven endeksindeki yükseliş, son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Ayrıca, reel kesim güven endeksinin alt göstergelerinden olan gelecek üç aydaki ihracat siparişleri endeksinde, son dönemde sürekli bir artış olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bu durum hem otomotiv, gıda, tekstil-giyim gibi ihracatçı sektörler hem de büyüme açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir. TL’deki değer kaybından sonra Merkez Bankası’nın ağırlıklı fonlama faizini yükseltmesiyle kurun bir miktar dengelenmesi, yurt içinde yapılan vergi indirimleri, başlıca ihracat pazarlarındaki toparlanma gibi unsurlar, bu iyimser yaklaşıma temel oluşturuyor. Bu gelişmelere karşın, siyasi ve ekonomik belirsizliklerin, bu tabloya aşağı yönlü etki edebileceğini unutmamak gerekli. 2016 yılındaki düşük baz etkisi, artan ihracat ve kamu harcamaları sayesinde 2017 yılında büyüme performansının iyileştiğini görebiliriz. Ancak FED’in faiz artırım süreci, düşük turizm gelirleri ve bölgesel gelişmeler aşağı yönlü risk oluşturmaya devam edecektir.