​Çinliler akıllı telefon üretiminde sınıf atlama peşinde

0
34

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, akıllı telefon pazarında ‘ben de varım’ diyen Çinli üreticilerin bundan sonraki hedefleri Apple ve Samsung’un hakim olduğu premium segmentte yer bulmak. 

Nitekim akıllı telefon pazarına üç yıl önce giren Xiaomi, müşteriler kendilerinden premium ürün talebinde bulunduğu için bundan böyle daha kaliteli telefon üretimine yöneleceklerini kaydediyor. Xiaomi telefonlarının halihazırdaki fiyatı 200 ila 300 euro arasında değişirken, Çinli marka bu yaz 500 euro’nun üzerinde premium bir telefonla pazara giriş yapabilir. 

Ancak Çin akıllı telefon pazarında kalite artırma kaygısı taşıyan yalnızca Xiaomi değil. ZTE de aynı yolda. ZTE haziran sonu itibariyle, 449 euro’dan satışa sunduğu Axon 7’yi gündeme getirdi. 

Biraz daha üstten bakılması gereken bir diğer marka da Alcatel. 2005 yılında Çinli TCL tarafından satın alınan Alcatel yeni modeli Idol 4’le pazarda. Modelin biri 229 euro’ya diğeri ise 449 euro’ya satılan iki versiyonu var. Düşük maliyetli akıllı telefonlarıyla bilinen Alcatel için bu bir ilk. TCL Communication’ın yöneticilerinden Eric Vallet, “akıllı telefonların kullanımı konusunda tüketiciler artık daha eğitimli. Yeni deneyimler peşindeler ve üreticiler de premium segmentteki telefonlarla bu talepleri karşılayabilirler” diyor. 

Strategy Analytics’ten analist Neil Mawston, Çinli markaların pazarın üst segmentine doğru koşmaya başladıklarına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Amaçları, Apple ve Samsung’un aralarında paylaştıkları pastadan bir parça kapmak.”

Öte yandan, rakamlara bakıldığında bu koşunun mantıklı temellere dayandığı daha iyi anlaşılıyor. Strategy Analytics’in verilerine göre, premium segment (300 dolar ve üzeri) dünyada satışların yüzde 38’ini oluşturmasına rağmen kârın yüzde 90’ını sağlıyor.