Çin’den reel ekonomiyi canlandırma hamlesi

    0
    22

        Pazartesi günü Başbakan Li Keqiang başkanlığında yapılan Devlet Konseyi toplantısında, Çin’in istikrarlı makro politikaları ile yoluna  devam edeceği açıklanırken, iç talebi artıracak ve reel ekonomiye  verilen desteği geliştirecek mali ve finansal önlemlerin alınmasına  karar verildi. Pazartesi yapılan açıklamaya göre, hükümet, dış  belirsizlikler karşısında hedefleri ve zamanlaması iyi tanımlanmış  düzenlemeler yapacak ve ekonomik performansın makul bir düzeyde  seyretmesine olanak sağlayacak.
        Çin hükümeti için reel ekonominin büyümesi gündemin öncelikleri  arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kilit alanlarda ve  projelerde fonlamayı önceliklendirecek bir kamu harcama yapısının  oluşturulmasının öneminin altını çizmişti. Bu yılki Hükümet Çalışma Raporu’nda da, Başbakan Li Keqiang, reel ekonomiye odaklanmanın ve  küçük ve mikro işletmelerin karşılaştığı finansman zorluklarının  üstesinden gelmek için proaktif maliye politikasından yararlanmanın  gereğini vurgulamıştı. 2018’in ilk yarısında, hükümet, güçlü kamu  harcamalarını sürdürmek, artan oranlı vergi ve harç indirimleri gibi  politikalarla reel ekonominin maliyetleri azaltmak için büyük çaba  sarf etti. Hükümet ayrıca, küçük ve mikro işletmeler için finansmanı  daha erişilebilir ve uygun maliyetli hale getirmek için vergi  teşvikleri ile birlikte diğer önlemleri de uygulamaya koydu.
        Pazartesi günü yapılan toplantıda daha proaktif bir maliye  politikasının sürdürülmesine karar verildi. Hükümet daha fazla vergi  ve harç indirimine dayalı maliye politikasına odaklanacak, daha fazla  şirket vergiye tabii geliri içinde ilave Ar-Ge harcama indirimi için  uygun hale gelecek. Bu politikaların 2018 yılı içinde yapılması  hedeflenen 1,1 trilyon yuan’lık vergi indirimlerine 65 milyar yuanlık  bir ek indirim katkısı sağlaması bekleniyor. Ayrıca devam etmekte olan  altyapı projelerinde daha somut ilerlemeler gerçekleştirmek için yerel  yönetimlerin 1,35 trilyon yuan tutarında özel tahvil ihraç etmeye  yönelik çabaları da hızlandırılacak. Çin genişletici maliye  politikaları yoluyla reel sektörün büyümesini hızlandıracak.