​Çin’de imalat PMI yükseldi

0
41

Çin Ulusal İstatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu tarafından hazırlanan resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında, Nisan ayındaki 50,1 puandan 50,2 puana çıktı. 

Ancak ekonomistler Mayıs ayında resmi PMI’ın 50,3 puan olmasını bekliyorlardı.

Yeni siparişler alt endeksi 50,2 puandan 50,6 puana yükselirken, üretim alt endeksi ise 52,6 puandan 52,9 puana yükseldi. Mayıs ayında resmi imalat dışı PMI ise Nisan ayındaki 53,4 puandan 53,2 puana indi.

Hizmet alt endeksi 52,4 puandan 52.0 puana inerken, inşaat alt endeksi ise 57,5 puanadan 57,9 puana yükseldi.

ÇİN HSBC PMI 50 PUANIN ALTINDA

Çin’de HSBC tarafından hazırlanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayında da imalat sektörü aktivitesinin kötüleşmeye devam ettiğine işaret etti. 

Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için aldığı tedbirlere rağmen HSBC Çin imalat PMI, Mayıs ayında Nisan ayındaki 48,9 puandan 49,2 puana yükselse de, 50 puan olan başabaş seviyesinin altında kaldı. HSBC PMI, 3 aydır 50 puan seviyesinin altında gerçekleşiyor. 

HSBC’ye PMI verisinin hazırlanmasında yardım eden Markit’in ekonomistlerinden Annabel Fiddes yaptığı açıklamada, “PMI verisi Çin’in imalat sektörünün sağlığında daha da kötüleşmenin sinyalini verdi. İstihdamda azalma, stokların aşağı çekilmeye devam edilmesi ve satın alma aktivitesinin azalması imalat sektörünün daraltıcı bir bölgede olmaya devam ettiğine işaret ediyor” diye konuştu.