Çin’de bir hisse 55 seansta yüzde 4200 değer kazandı

0
61

ABD’de faiz artırımı tartışmaları, Avrupa’da ise Yunanistan krizi nedeniyle borsalar açısından riskli günler yaşanırken, bu tür sorunlardan muaf olan Çin’de Şanghay ve Shenzhen borsaları arka arkaya rekor kırıyor.

Fransız ekonomi gazetesi “Les Echos”da yer alan habere göre, Çin Şanghay borsa endeksi yılbaşından bu yana yüzde 60 oranında değer kazanırken, Shenzhen ise tam yüzde 122 oranında artışla rekor kırdı.

Analistler Çin borsalarının bu derece hareketli olmasında Çinli milyarderlerin halka arzlarının yanı sıra emekli, köylü gibi sıradan Çinlilerin borsaya olan merakının da rol oynadığını kaydediyorlar.

Öte yandan, Çin borsasında asıl tanık olunan akıl almaz gelişme ise bir teknoloji şirketinin hissesinin 55 seansta tam yüzde 4200 oranında değer kazanması! Teknoloji startup’ı olan Beijing Baofeng Technology 2012 yılında Nasdaq’a kote olmayı düşünmüş ancak daha sonra Çin borsasında karar kılmıştı. Çinli teknoloji şirketinin hissesi mart ayı ortalarında halka arz oldu ve ortalama üç ay içinde Apple hissesinin 11 yılda kat ettiği mesafeyi egale etti.  Beijing Baofeng Technology aynı zamanda Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın hisse değerinin 13 katı kadar değerlenmiş durumda.

Çin hisselerindeki bu hararet esas olarak, şirketlerin yabancı sermayeden uzaklaşıp kendi yerli borsalarında kaynak elde etme kaygısından kaynaklanıyor.  Ancak analistler, Çin borsalarında bu şekilde bir balon yaşandığına işaret ederek, “bütün balonların gözyaşlarıyla sonlandığı unutulmamalıdır” diyorlar.