Çin para birimi yuan küresel hakimiyet kazanacak

    0
    60

    Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşları ister yatışsın ister alevlensin, pek çok analist tek bir konuda hem fikir: Çin para birimi yuanın dünyadaki önemi artacak.
    Cnbc.com’da yer alan haberde, stratejistler ve ekonomistler Çin’in finans sistemini aşamalı olarak dünyaya açması ve yuanın uluslararası düzeydeki kullanımını daha da teşvik etmesi halinde Çin para birimine yönelik ilginin daha da artacağını belirtiyorlar.
    Hong Kong’taki BNP Paribas Asset Management’ta Çin’den sorumlu varlık yöneticisi Chi Lo Çin’in seçici bir finansal açılımla yabancı sermayeyi ülkeye çekmesi halinde, Kuşak ve Yol projesinin de etkisiyle, yuanın dünya üzerindeki ağırlığının artacağı görüşünde.
    HSBC ise konuyla ilgili olarak geçenlerde yayımladığı raporda, piyasaların yuanı etkileyen bir faktör olarak ABD ila Çin arasındaki ticaret savaşlarına odaklandığını ancak Çin’in finansal piyasalarını açmasının para birimi üzerindeki kalıcı etkisini belirleyici asıl önemli nokta olduğunu not etti.
    Bankanın raporunda, “yuana yalnızca ticaretle bağlantılı para akışı değil sermaye akışı yön verecektir” denildi.
    Çin’in sermaye piyasaları açılımı “asimetrik” yani dışarı sermaye ihracından çok içeri sermaye çekme olarak tanımlanıyor.
    Çinli yetkililer hâlâ yuan üzerinde sıkı bir kontrole sahip ve para birimi de kullanım bakımından hâlâ küresel para birimlerinin çok gerisinde.
    Küresel para transfer sistemi SWIFT geçenlerde yayımladığı aylık raporda, yuanın ekim ayında Kanada dolarının hemen arkasında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde en çok kullanılan altıncı para birimi olduğunu belirtti.
    Ancak HSBC Çin’in finansal açılımının bu yıl hızlandığını, yabancıların portföy yatırımlarının tüm zamanların en yüksek değerine ulaştığını kaydetti.