Çin hisseleri sınıf atladı

0
52

“Les Echos” gazetesinde yer alan haberde, Çin’in A kategorisindeki hisselerinin 31 Mayıs kapanış saati itibariyle MSCI EM Gelişen Piyasalar Endeksi’ne giriş yaptığı kaydedildi. Böylece Şanghay ve Shenzhen borsalarında işlem gören hisseler 1 Haziran’dan (bugün) itibaren MSCI EM’de de aktif olacak.
Yabacı yatırımcılar açısından bu hamle, Çin pazarına daha kolay giriş anlamına geliyor; özellikle de yaklaşık iki yıl önce Hong Kong ve Çin borsaları arasında Stock Connect’in uygulanmaya konmasıyla, erişim daha da kolaylaşacak. Tahminlere göre, MSCI EM’in devreye girmesiyle ilk aşamada Çin menşeli A hisselerine 18,5 milyar dolarlık bir nakit akışı olacak. JP Morgan bu rakamın hızla 40 milyar dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
Société Générale’in analizinde de, MSCI’nın devreye girmesiyle dünyadaki yatırımcıların ilgisinin artacağına dikkat çekiliyor. Banka, Çin’in A sınıfı 2 bin 500 hissesinin günde 5 milyon doların üzerinde bir işlem hacmine, bin 800’ünün ise 1 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip olduğuna dikkat çekiyor.