Çin borsalarında büyük ralli

0
60

ABD-Çin ticaret savaşlarının ardından gözler Çin ekonomisine çevrilirken, Çin borsaları siyaset ve ekonomiden sorumlu yetkililerin rahatlatıcı açıklamaları sayesinde bugünkü işlemlerde yükseliş kaydetti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping hafta sonu özel sektöre yönelik desteklerini bir kez daha vurguladı. Pekin yönetimi ayrıca gelir vergisi indirimleriyle ilgili yeni yasa tasarısının ayrıntılarını da ortaya koydu. Çin Devlet Bakanı’nın açıklamalarına paralel olarak ekonomi yetkilileri, Merkez Bankası başkanı ve finans piyasalarının üst düzey düzenleyicileri de yatırımcıları rahatlatacak açıklamalarda bulundu.
Çin borsalarındaki ralli üçüncü çeyrek GSYİH büyümesinin beklenenin altında kaldığına dair geçen hafta yapılan açıklamaların ardından geldi. Yatırım bankası Nomura’dan bugün yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin gelecek aylarda  ekonomiyi canlandıracak daha fazla teşvik paketini gündeme getirmesinin beklendiği kaydedildi. Çinli yetkililer Cuma günü ekonomiyi ve finans piyasalarını destekleyici açıklamalar yaparak, borsanın yukarı doğru seyretmesini sağladılar.
Nomura, ABD’nin ocak ayında muhtemel yeni gümrük vergilerini devreye sokmasından önce, önceden anlaşmaya varılmış olan ihracat teslimatlarıyla bu mali çeyrekte ekonomide yüzde 6,5 bir büyüme öngörüyor. Ancak banka gelecek yıl Çin ekonomisinde büyümenin daha da yavaşlayacağı görüşünde.