Çiftçi borsasına izin çıktı

0
35

Bakanlar Kurulu, Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ’nin kurulmasına izin verdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, merkezi Ankara’da bulunacak şirketin sermayesi 100 milyon TL olarak belirlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci daha önce bu borsaların işlevini şöyle anlatmıştı:

“Lisanslı depoları hem kiralama noktasında çiftçiye destek vermekteyiz hem de üreticilerin lisanslı depoculuk yapmasını teşvik etmekteyiz. Buralarda yetkili laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünler, örneğin, buğdayda, fındıkta, kayısıda veya pamukta elektronik sertifikalarla sertifikalandırılmış ürünler tıpkı diğer yatırım araçları gibi Borsalarda işlem görecek, alınıp satılacak. Eğer buğdayın önümüzdeki aylarda prim yapacağını düşünüyorsanız buğday senetlerini alabileceksiniz. Böylelikle piyasaları çeşitli yatırımcılara açmış oluyoruz. Bir de uluslarası alana taşımış oluyoruz.

Böylece hem yeni bir piyasa derinliği oluşturmuş olacağız hem de çiftçilerimizin ürünlerini değerlendireceği alternatif piyasa oluşmuş olacak.

LİSANSLI DEPOLAR GELİŞECEK
– Borsanın faaliyete geçmesiyle birlikte elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda hızlı ve güvenilir biçimde tek platformda yapılacak. Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş tarım ürünleri piyasası oluşacak.

– Borsanın ve yeni teşvik mekanizmalarının hayata geçmesiyle 2017’de lisanslı depoculuk sisteminin gelişimi, hızla devam edecek. Hububat baklagil, kuru kayısı, kuru incir, zeytin, fıstık, fındık, pamuk şimdi kuru üzümde de tebliğ çalışmasını tamamlıyoruz. Bu ürünleri veren üreticilerin senetlerinin borsalarda işlem görmesi anlamına geliyor.

Bu piyasalara derinlik kazandıracak, üreticilerimizin ürünlerini değerinden ve üzerinden alınmasını sağlayacak. Yabancı alıcıların da buradan ürün alması sağlanacak.”