CEO’lar manifestosu

0
285

Cinsiyet dengesine ulaşmayı hızlandırmak için PWN İstanbul manifestosunun özü nedir?
 Toplum ve iş hayatında cinsiyet dengesine ulaşmayı hızlandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren PWN, kadın ve erkekler için güvenilir, ulaşılabilir, samimi bir gelişim platformu ve profesyonel bir network ağı.  Bugün 90’ı aşkın milliyetten profesyoneli iş yaşamında gelişim ve işbirliği için bir araya geliyor. Türkiye’de de bu hedef için 2013 yılından bu yana çalışıyoruz. Başından beri hem global alanda hem de Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine giden yolda, dengeli bir liderlik haritası için erkeklerin de toplumsal cinsiyet eşitliği hareketine katılması gerektiğine inanıyoruz. Sizin de bildiğiniz üzere; kurumlarda halen yönetim ekibinde ezici çoğunluk erkeklere ait. Buradan yola çıkarak, iki yıl önce iş yaşamında erkek CEO’lardan başlayarak, C-Level erkekler arasında bir farkındalık oluşturacak bir çalışma yapmak istedik. 2016 Kasım ayında, PWN İstanbul tarafından 40 CEO’nun katılımı ile bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Yerli ve yabancı şirketlerden, Türk ve yabancı CEO’ların katıldığı toplantıda, CEO’lar kişisel, sosyal ve kurumsal yaşamdaki cinsiyet eşitliğini ve önündeki engelleri tartıştı. Bu çalışmanın sonunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu oluşturuldu. Ardından kamuoyunda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konusunda farkındalık yaratmak, örnek CEO’ları kamuoyuna tanıtmak ve fırsat eşitliği hareketine ivme kazandırmak amacıyla PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi hayata konuldu. Manifesto çalışmasına destek veren CEO’lardan başlayarak, akabinde tüm CEO’lara ulaşma hedeflendi. CEO’lar ve C-Level yöneticilerin farkındalığını arttırmak için onlara ‘Elçi’ olma önerisi getirildi. Cinsiyet Eşitliği Elçilik Sözleşmesi ile CEO’lar Eşitlik Elçisi olmayı kabul ediyor ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için gönüllü olacaklarını teyit ediyor. Bu konuda kurumlarında ve çevrelerinde değişim yaratmak için çalışmalara başlıyorlar.
 
Erkek CEO’ların konuya yaklaşımı nasıl oldu? Alınan tepkilerle ilgili görüşler…
 Mevcutta 60 CEO Eşitlik Elçilerimiz arasına katıldı. Destek elçileri arasında; Ahmet Pura Reklamverenler Derneği (RVD) Yönetim Kurulu Başkanı, Aytekinhan Yıldırıcı Derindere Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Burç Cankat Colgate-North Africa Middle East Genel Müdürü, Cüneyt Devrim Havas İstanbul CEO, Cüneyt Yavuz Mavi CEO’su, Göktuğ Gür Signify Bölge CEO, Hüseyin Gelis Siemens CEO, Levent Kömür Mey İçki CEO, Servet Akkaynak Candy/Hoover CEO, Soner Cesur Arvato Telekomünikasyon CEO, Tankut Turnaoğlu P & G Turkey/ Caucasus Vice President & CEO gibi isimler yer alıyor. Tüm destekçilerimizden bu konuda çok olumlu yorumlar aldık. Hepsi kendi kurumlarında bu bakış açısını yaymak için büyük gayret sarf ediyor. Destekleri bizleri daha da umutlandırıyor, güçlendiriyor.
 
Gelecek dönem için beklentiler ve projeler neler?
2019 yılında ailemizi genişletmek, gönüllü sayımızı artırmak arzusundayız. PWN’i daha geniş kitlelere anlatmak istiyoruz. Manifestomuz için çalışmalarımız sürecek. Ayrıca Reklamverenler Derneği ile de özel bir proje üzerinde çalışıyoruz. Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Pura derneğimizin aktif üyelerinden biri. Geçtiğimiz aylarda “Reklamlarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda RVD ve PWN İstanbul arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı. Bu işbirliği anlaşmasında son dönemde yapılan bir araştırmanın payı büyük. Bahçeşehir Üniversitesi’nce yapılan ve son 10 yıldaki ödüllü reklamları “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” açısından değerlendiren rapora göre ağırlıklı kahramanların erkek olduğu, kadının hep ev içinde yansıtıldığı, IT, teknoloji, endüstri sektörlerinin reklamlarında kadın yansımasının yüzde10’ların altında olduğu görülmüş. Özetle toplumsal önyargıları kırmak için reklamların önemi kritik. Reklamlarda kadının evde değil toplumsal alanda, iş yaşamında görünmesini ve rol sahibi olmasının önemini vurgulamak lazım. RVD ile işbirliğimiz önümüzdeki dönemde bu konuda farkındalık yaratmak ve değişim tetikleyici projeler üretmek üzerine olacak.