Cemil Ertem: Türkiye Varlık Fonu’nu millet denetleyecek

0
32

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem Milliyet gazetesindeki köşesinde “Sessiz Devrim: Türkiye Varlık Fonu” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ertem, Türkiye’nin Türkiye Varlık Fonu (TVF) yoluyla birikimlerini “menkul kıymetleştireceğini” ifade etti.

Ertem, TVF’nin “millet” tarafından denetleneceğini belirtirken, TVF’nin “etkin ve verimli olması için uluslararası denetim ve en üst düzeyde şeffaflığın” şart olduğunu belirtti.

Ertem’in yazısında şu ifadelere yer verildi:

  • Türkiye, Varlık Fonu ile birlikte, ulusal kaynaklarını, birikimlerini menkul kıymetleştirerek, bu kaynakların, birikimlerin sahibine -yani millete- verecektir ki Varlık Fonu’nun temel kaynağı ve mantığı bu olacaktır.
  • Türkiye bu fonla, tasarrufların yatırımlara dönüştürme mekanizmasını bir bakıma millileştirmiş olacaktır
  • Artık Türkiye’nin stratejik kamu varlıkları blok satılamaz, satılırsa sonuçları ağır olur.
  • Öte yandan, bir sabah kalktığımızda THY ya da Halk Bank’ın, Ziraat Bankası’nın hisselerini hiç bilmediğimiz, bir yabancı fonun almak üzere olduğunu artık haber diye dinlemeyeceğiz.
  • Öte yandan, TVF’yi denetleyecek olan millettir. Ancak TVF’nin etkin ve verimli olması için uluslararası denetim ve en üst düzeyde şeffaflık şarttır. TVF, denetlenebilir bir mekanizma olmazsa zaten bir gün bile ayakta kalamaz. Bu açıdan TVF’nin denetim mekanizmalarına sahip olmadığı çok kötü bir propagandadır.