Cebin zeka testi selfie’den geçiyor

0
60

Video kameralar ilk çıktığında insanlar kameranın karşısında fotoğraf makinesinin objektifine bakıyormuş gibi duruyorlardı. Bugün selfie çekerken bin bir şekle girenlerin ne kadar büyük bir değişim yarattığını anlamak için bu karşılaştırmayı yapmak gerekiyor. Cep telefonu üreticilerinin selfie konusuna neden bu kadar önem verdiği üzerine akıl yürütmek ise, daha önce yüzlercesi yazılmış “müşteri odaklılık” ve kişiselleştirme yazılarına bir yenisini ekleyebilir. Ancak bütün bunlardan ya da selfie’ye “özçekim” diye bir karşılık bulmamızdan çok daha çarpıcı bir durum var: Selfie performansı en çarpıcı cep telefonu pazarlama argümanlarından biri haline gelmiş durumda.
 
5 megapiksellik ön kamera selfie’yi daha tatminkar hale getiren ilk adım olurken, HTC One (M8), Huawei Ascend P7 ve bunları takip eden Sony Xperia C3 selfie konusunda öne çıkan performansa sahip ilk ürünler oldu. 80 derecelik görüş açısına sahip bu kameralar, ortamı da yansıtan selfie’ler çekmeye izin veriyor. Ancak bu yılın ilkbaharında dikkat çeken bu dalganın orada durmayacağını söyleyenlerin haklı çıkması için altı ay bile geçmesine gerek kalmadı.
 
Türkiye’nin lider operatörü Turkcell’in T50 modelinde selfie performansını artırmak için yazılımı kullanması ve bunu lansmanda çarpıcı bir biçimde ortaya koyması bir adım ötesini oluşturuyor. Piyasaya yeni giren Asus’un Zenfone serisinde selfie’de yer alacak kişi sayısının telefonda işaretlenmesinin ardından telefonun o sayıda yüzü algıladığında otomatik olarak çekim yapması arka kamerayı daha güçlü kullanmaya olanak tanıyor. Yazılım tarafındaki bu adımlar, ikinci seviyeyi oluştururken maceranın son bulduğunu değil, sadece daha da heyecanlı hale geleceğinin işaretini veriyor.
 
Almanya’nın başkenti Berlin’de eylül başında düzenlenen teknoloji fuarı IFA, bu işareti görmekte zorlananlar için sağlam bir optik müdahale oluşturdu. Samsung, selfie çeken kameraların 80 derecelik görüş açısını kademeli olarak artırma mücadelesinde 120 derecelik görüş açısıyla selfie çekilebilen noktaya ulaştığını “iftiharla sundu”. Samsung Galaxy Note 4’ün lansmanında sıralanan özellikler arasında çok sona bırakılmayan selfie çekmedeki sihir, 90 derece açılı ön kameranın selfie sırasında 120 derecelik geniş açı desteği sunmasını içeriyor. Ön kamera 5 megapiksellik olmasa da 3,7 megapikselde tatmin edici sonuçlar sunuyor.
 
Akıllı telefon pazarı lideri Samsung bu selfie vurgusunu yaparken, ikinci çeyrek rakamlarına göre yüzde 6,93 pay ile pazar üçüncüsü konumunu elde eden Huawei, Ascend P7 modeli ile yapmaya başladığı “groufie” vurgusunu daha yüksek sesle sürdüreceğe benziyor. Selfie’nin kendi fotoğrafını çekmek olduğu düşünüldüğünde, grup ve selfie sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan groufie’nin ne olduğunu anlamak mesele olmaktan çıkıyor.
 
Pazarlama tarafında groufie’nin önemini anlamak da aynı şekilde Huawei için mesele değil. Ascend P7 modelini piyasada konumlamak için önemli bir koz olarak groufie’yi kullanan şirket, bunun için özel bir yazılım geliştirmiş ve ön yüzde 8 megapiksellik kamera donanımı ile bunu üst düzeye taşıyor. Aynı zamanda Huawei, panoramik fotoğraf çekme teknolojisi ile selfie’yi birleştiren groufie sözcüğünün patentini almak için de başvuruda bulunmuştu.
 
Huawei yöneticilerinin duyarlılığı, fotoğraf ile sosyal medya arasındaki bağlantının önemini kavramalarından geliyor. Bunda Akademi Ödülleri ya da daha bilinen adıyla Oscar töreninde çekilen “sinema yıldızı selfie’si”nin Twitter’da rekor paylaşım rakamına ulaşmasının payı açık. Ellen Show’un starı Ellen DeGeneres’in, “Bradley’in kolu biraz daha uzun olsaydı tarihin en iyi fotoğrafı olacaktı” mesajıyla paylaştığı fotoğraf, 3 milyon 393 bin 818 retweet aldı ve 2 milyon 26 bin 924 kişi tarafından favori listesine eklendi. Bu, 31,4 milyon takipçisi olan Ellen için mütevazı bir oran sayılabilir ancak grup selfie’si ya da groufie’nin sosyal medyada nasıl bir etki yaratabileceğini anlama konusunda kesinlikle mütevazı olmayan bir örnek. Bu örnek cep telefonu pazarında kendi markası ile yer alması yeni sayılabilecek Huawei için “Ürününü pazarda sıcak tutmak istiyorsan sosyal medyadaki etkisini sıcak tut” mesajının akıllara yerleşmesini sağlamış durumda.

IBM’in PC bölümünü satın aldıktan sonra bilgisayar pazarında liderliğe oturan ve Google’dan Motorola Mobility’yi satın aldıktan sonra mobil cihazlar alanında aynı derecede iddialı hedefler koyan Lenovo da Vibe ile selfie alanında iddialı olmaya çalışıyor. Lenovo’nun cep telefonu sadece kendini pozlayıp tuşa basma seçeneğiyle sınırlı olmayan bir deneyim vaat ediyor; üç saniyeye ayarlı uzaktan çekim modu, gülümsemeyi yakalayan bir çekim sistemi, ekrana dokunma, sesle çekim -cheese’in nasıl Türkçeleştirileceği şu anda soru işareti ama etkileyici bir uygulama- gibi seçenekler bulunuyor.
 
Robert Cornelius’un 1839’da kaydettiği kişisel görüntüsüne ilk selfie denip denilemeyeceği tartışmalı olsa da 2014’ün bahar aylarından bu yana daha fazla gündeme gelen selfie’nin önemi konusunda tartışma yok. Google aramalarının ilk olarak 2004’te ortaya Flickr’da kullanıldığını tespit ettiği selfie, patlama yapmak için 2013’e kadar bekledi. Yaklaşık 10 yıllık bu kuluçka döneminin ardından gerçekleşen büyük patlama, selfie’yi hızla yukarı taşıdı. Bu değişimin günümüzde cihazlara yansıması, bu etkiyi daha da görünür hale getiriyor.
 
Instagram’da yapılan basit bir arama, selfie hashtag’inin (#selfie) 167,5 milyon kere kullanıldığını gösteriyor. #selfies yaklaşık 12 miyon kez kullanılırken 1 milyonun üzerindeki kullanımların en düşüğü 1,35 milyon adet ile #selfiesaturday. Aynı fotoğrafta aynı hashtag’i iki kere kullanmak anlamsız olduğundan bu rakamlar, fotoğraf sayısına da karşılık düşüyor. Instagram’a yüklenen fotoğraflarda ortaya çıkan bu gösterge, mayısta #selfie için 116,6 milyon ve #selfies için 9,4 milyon idi.
 
Mayıs ayında Brian Koerber Mashable’da “This is London Calling, We’re the Selfie Capital of the World” başlıklı yazısında Londra’nın yüzde 14,05 ile birinci sırada yer aldığı ve İstanbul’un yüzde 4,98 ile sekizinci sırada bulunduğu bir sıralama sundu. Suggestme.com’un çeşitli sosyal medya platformlarında 6,3 milyon selfie gönderimini analiz ettiği araştırma, New York’u yüzde 11,62 ile ikinci sıraya yerleştirirken sırasıyla Times Meydanı ve Özgürlük Heykeli en popüler lokasyonlar olarak belirtildi.