Çavuşoğlu: ‘İlişkilerimizi normalleştirme konusunda anlaşmaya vardık’

    0
    16

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile Ankara Palas’ta bir araya geldi.
    Görüşme sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, “Dün akşam her iki taraf da beklentilerini hatta kaygılarını açık bir şekilde dile getirmiştir. ABD ile kritik bir aşamadayız. Dün akşam ortaya koyduğumuz iradeyle ortak bir mütabakata vardık. Yeni bir makanizma oluşturma kararı aldık. FETÖ ile mücadele konusunda, ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda kaygılarımızı ilettik. Yaşamsal kaygılarımızın ciddiye alındığını görmek istiyoruz. Bugüne kadar konuştuğumuz konular oldu, tutulmayan sözler oldu. Yapılan toplantılar bölgesel konulardaki işbirliğimiz bakımından kritik bir görüşme olmuştur. Ben inanıyorum ki ilişkilerimizin tekrar rayına girmesi için ortak adımlar atarız ve netice alırız. Temenni ediyorum ki iki müttefik gibi ilişkilerimizi geliştiririz” diye konuştu.

    TİLLERSON’DAN TÜRKİYE’YE OHAL UYARISI
    Çavuşoğlu’nun ardından sözü alan Tillerson, konuşmasına Çavuşoğlu ve Erdoğan’a teşekkür ederek başladı ve şunları söyledi:
    Türkiye NATO’ya katılan ilk ülkelerden birisidir. Afganistan’da, Bosna’da, Kore’de birlikte çalıştık.
    Türkiye hem IŞİD, hem PKK tehdidi ile karşı karşıya. Bizim birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye konusunda Cenevre Konferansı’nın sonuç getirmesini bekliyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu hepimize örnek oldu. Özellikle sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye’den bazı ricalarımız var. Türkiye’nin demokratikleşmesini her zaman destekledik. Türkiye hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, basın özgürlüğüne devam ettikçe bizim ortaklığımız devam edecek. Tabi ki 2016’daki darbe girişimini gerçekleştiren suçluların şeffaf bir şekilde yargılanması gerekiyor. İnsan haklarına saygı duyulması gerekiyor. Türkiye’deki konsolosluğumuzun yerel çalışanlarının tutukluluğu konusundaki endişelerimizi dile getirdik. Aynı zamanda OHAL şartlarında tutuklu sayısının yüksek olduğu endişelerimizi dile getirdik.
    Türkiye ile Suriye hedefimiz örtüşüyor. Suriye’de Türkiye ile Amerika bundan sonra farklı şeyler yapmayacak. Ortak hareket edeceğiz.

    Tillerson’ın OHAL eleştirilerine cevap veren Çavuşoğlu şunları söyledi:

    Sorunları sadece bizden gelen açıklamalara bağlarsanız bu gerçekçi bir açıklama olmaz. Bizim açıklamalarımız herhangi bir ülkeye düşmanlık için yapılmış açıklamalar değil. Türkiye’deki tutuklamaların, Türkiye’deki yargı süreçlerinin OHAL ile ilgisi yoktur.