Cari açık Nisan’da 2,96 milyar dolar oldu

0
27

Cari işlemler açığı Nisan ayında 2.96 milyar dolar oldu. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 28.580 milyon ABD doları oldu.
 
Foreks’in gerçekleştirdiği ankette Nisan ayı Cari İşlemler Dengesi medyan tahmini 3 milyar 200 milyon dolar, ortalama tahmini ise 3 milyar 224 milyon dolar açık şeklinde gerçekleşmişti.

TCMB’den yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
“Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 643 milyon ABD doları azalarak 2.929 milyon ABD dolarına düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 343 milyon ABD doları azalarak 1.185 milyon ABD dolarına gerilemesi etkili olmuştur. Öte yandan, hizmetler dengesi 344 milyon ABD doları azalarak 847 milyon ABD dolarına düşmüştür.
 
Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın Nisan ayında 1.182 milyon ABD doları net ihracat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 62 milyon ABD doları net ithalat gerçekleşmiştir.
 
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 376 milyon ABD doları tutarında azalarak 748 milyon ABD dolarına düşmüştür.
 
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 367 milyon ABD doları azalarak 1.130 milyon ABD doları olmuştur.
 
İkinci gelir dengesinden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın Nisan ayına göre 258 milyon ABD doları artarak 311 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
 
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 265 milyon ABD doları azalarak 299 milyon ABD doları tutarında gerçekleşmiştir.
 
Portföy yatırımları 3.628 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 495 milyon ABD doları ve 1.203 milyon ABD doları net alım yaptığı görülmektedir.
 
Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.603 milyon ABD doları ve 40 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.
 
Diğer yatırımlar kaleminde 807 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşmiştir.
 
Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 250 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçi bankalardaki mevduatları da 211 milyon ABD doları tutarında net azalış kaydetmiştir.
 
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankacılık sektörü ve genel hükümet sırasıyla 372 milyon ABD doları ve 162 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 853 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir.”