Çalık Enerji’den Türkmenistan hamlesi

0
46

Çalık Enerji AST projesi kapsamında Türkmenistan’ın bütün elektrik üretim ve iletim ağını kontrol eden Yük Tevzi Merkezini (Merkezi SCADA) en yeni teknolojilerle yeniden kurdu ve başarılı bir şekilde Türkmenistan Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkmenenergo’ya teslim etti.
   
Proje kapsamında Kontrol Odası iç mekanı yeniden dizayn edilerek yenileme çalışmaları yapıldı ve operatorler için ferah bir çalışma ortamı sağlandı. Aynı zamanda eski model Mimik Panel kaldırılıp yerine Turkmenenergo’nun önümüzdeki yıllar için planlamaları da dikkate alınarak 1200 mm x 500 mm boyutlarında yeni bir Mimik Panel kuruldu.
   
Şirket’in internet sitesinde yer alan açıklamada şu bilgiler verildi:
   
Eski model SCADA yazılımı ve donanımı kaldırılarak uluslararası haberleşme protokollerini destekleyen çok daha güçlü bir SCADA yazılımı %100 yedekli sunucular üzerine kurularak günümüz teknolojisine uygun altyapıya kavuşturuldu. 50’nin üzerinde üretim santrali ve indirici trafo merkezinin yük tevzi merkezi ile haberleşme ve SCADA integrasyonu gerçekleştirildi. Mimik Panel’in iki yanına büyük ekranlar kurularak operatörlerin anlık değişen SCADA verilerini grafiksel olarak takip etmesi sağlandı.
   
Türkmenistan’ın enerji üretim, iletim ve dağıtım şebekesinin önemli bir kısmını başarılı projeler ile kurmuş olan Çalık Enerji, tüm bu yapıyı kontrol edecek SCADA sistemini de modern bir altyapı ile donatmış oldu. Yapılan bu çalışmalar neticesinde enerji altyapısı hızla gelişen ve büyüyen Türkmenistan’ın önemli bir ihtiyacı başarı ile karşılanmıştır. “