Çalık Enerji’den iki yeni santral projesi

0
164

Çalık Enerji Özbekistan’ın Navoi şehrinde inşa ettiği ve Aralık 2012’de açılışını yaptığı “478 MW Navoi Kombine Çevrim Elektrik Santrali” projesinden sonra, bu ülkedeki iki yeni santral projesinin daha inşasına başlıyor.
   
Çalık Enerji’den yapılan açıklamaya göre, toplam kurulu gücü ve ısı kapasitesi 1.350 MW+200 Gcal olacak projeler  “450 MW+200 Gcal Navoi-2 Elektrik Santrali” ve “900 MW Turakurgan Elektrik Santrali”. “Navoi-2 Elektrik Santrali”, başkent Taşkent’in 360 kilometre güneybatısında T”urakurgan Elektrik Santrali” ise Namangan bölgesinde Taşkent’in 266 km doğusunda inşa edilecek.
   
Açıklamada şu bilgiler verildi:
   
“Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) ve Mitsubishi Corporation ile birlikte, Özbekistan kamu şirketi Uzbekenergo tarafından inşa edilmek istenen Navoi-2 Elektrik ve Isı Santrali’nin (1+1 konfigürasyonlu doğal gaz kombine çevrim  santrali) ve Turakurgan Elektrik Santralinin (2+2 konfigürasyonlu doğal gaz kombine çevrim 
santrali), EPC anahtar teslim kontratları  11 Ekim 2016 ve 10 Kasım 2016 tarihlerinde imzalanmıştır.
   
Çalık Enerji her iki proje için, konsorsiyum lideri olan Mitsubishi Cooperation adına tüm ticari ve teknik sorumlulukları birebir devralmıştır. Toplamda 1.350 MW elektrik üretecek olan santrallerden “Navoi-2 Elektrik & Isı Santrali”nin  1 Aralık 2016’da, “Turakurgan Elektrik Santrali”nin  ise 1 Ocak 2017’de inşa süreçleri başlayacaktır. Santrallerin sırası ile 2019 yılı sonunda ve Mart 2020 yılında ticari olarak işletmeye alınması planlanmaktadır.
   
Çalık Enerji proje kapsamında  genel mühendislik, inşaat, mekanik-elektrik montaj işleri, BOP ekipman tedarik ve taşımacılık işleri ile devreye alma çalışmalarını üstlenmiştir. Konsorsiyum ortağı MHPS ise gas kompressor, gaz ve buhar türbinlerinden (M701F), ekipmanların imalatından ve Türkiye limanına sevkinden & devreye alınmasından sorumlu olacaktır.  
   
Çalık Enerji, Özbekistan’da başarı ile tamamlamış olduğu Navoi-1 projesiyle başlatmış olduğu güvenilir ilişkilerini daha da güçlendirmiş olup, bu iki büyük proje ile de Özbekistan Enerji sektöründeki konumunu ve rolünü daha güçlü bir şekilde perçinlemiştir.”