Buz ve ateş ülkesi İzlanda

0
32

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Kuzey Amerika ile Avrupa kıtaları arasında volkanik bir ada üzerine kurulu olan İzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzerlerle bezenmiş doğasıyla göz kamaştırıyor.

En yakın komşusu 350 kilometre batısında bulunan Grönland olan ve Avrupa’nın bir parçası sayılan İzlanda’da bulunan çok sayıdaki yanardağdan bazısı hala faal durumda. Yanardağ püskürmeleri sonucunda oluşan lav ovalarında “jökül” adı verilen buzulların bulunduğu ülkede, birçok krater gölü var. Şelalelere hayat veren yüzlerce ırmağın olduğu İzlanda’da ısınmada ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılan çok sayıda gayzer de bulunuyor.

Yer aldığı enlem dolayısıyla yazları gündüzlerin, kışları da gecelerin uzun olduğu İzlanda, okyanus ve Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle konumuna göre nispeten yumuşak bir iklime sahip. Bitki örtüsünün çok az olduğu ülkede, buzulların bulunmadığı alanlarda otlaklar yer alıyor.

Yaklaşık 330 bin olan İzlanda nüfusunun yarısından fazlası başkent Reykjavik’te yaşıyor.

Para birimi olarak kronu kullanan, ekonomisinde balıkçılık, alüminyum işleme ve turizmin büyük paya sahip olduğu İzlanda, dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerinden birisi.

Aynı şekilde, dünyanın en düşük suç oranına sahip ülkelerinden olan İzlanda’nın yemek kültürü ise daha çok balık ve balık ürünleri üzerine kurulu. İzlanda mutfağında, et yemekleri de önemli yer tutuyor.

Futbolda yatırımlarının karşılığını alıyor
Futbolda son yıllarda yaptığı yatırımlarla önemli bir aşama kaydeden İzlanda, 2016 Avrupa Şampiyonası’nda çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

İzlanda, 2000’li yılların başından itibaren futbola önemli yatırımlarda bulundu. Yaklaşık 22 bin kayıtlı futbolcunun bulunduğu ada ülkesinde, son yıllarda soğuk hava şartlarından etkilenmeyen futbol sahaları ile çocukların oynaması için okullara yakın bölgelerde çeşitli tesisler inşa edildi.

Ayrıca antrenör yetiştirmeye de büyük önem veren İzlanda’da yüzlerce uzman, UEFA’dan teknik direktörlük belgesi aldı.

FIFA dünya sıralamasında 27. basamakta yer alan İzlanda’nın birçok milli oyuncusu, Avrupa’nın önemli liglerinde forma giyiyor.