‘Büyüme rakamları istediğimiz gibi sonuçlanmadı’

0
22

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Polonya İş Forumu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gelecek hafta açıklanacak büyüme rakamlarına ilişkin beklentileri sorulan Zeybekci, 2014 yılının dış ticaret ve büyüme rakamları açısından istedikleri gibi sonuçlanmadığını belirterek, her şeye rağmen 2014 rakamlarının yüzde 2,8 ile yüzde 3 aralığında geleceğini tahmin ettiklerini söyledi. 

Zeybekci, 2014 rakamları içinde ihracatın büyümeye katkısının yüzde 2,7 seviyesinde olduğu bilgisini vererek, ihracatın katkısı olmasaydı hemen hemen sıfıra yakın bir büyümenin gerçekleşeceğini ifade etti.

Geçen yıl iç piyasanın büyümeye katkısının görülmediğini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

“2015 yılı içinde iç piyasanın büyümeye katkı vermeye başladığını göreceğiz diye düşünüyorum. Diğer taraftan ilk 3 aylık dönemde dış ticaretin, yani ihracatın eksi olarak yansımasından kaynaklanan bir sonuç yaşayacağız gibi görünüyor. 2015 yılının ilk iki ayında ihracatımızda altın dahil yüzde 3,5, altın hariç de yüzde 11 civarında bir düşüş söz konusu. 2014 yılının ilk iki ayında dolar/avro paritesi 1,36’lar seviyesindeydi. 2015 yılında ocakta 1,16 ve şubatta 1,11 seviyesine düştü. 2014 yılındaki parite aynı olsaydı ihracatımız yüzde 6 artmış olacaktı. Yani düşüş yerine artış olacaktı. Yani miktar bazında ihracatımız arttı. Üretim, adet ve kilogram bazında ihracatımız arttı. Bunun da büyümeye katkısının adet ve miktar bazında olacağını düşünüyorum.”

Zeybekci, mart ayından itibaren ihracatın tekrar toparlanmaya başlayacağını ve büyümeye rakam ve parasal bazda da katkı vereceğini belirterek, “2015 yılının 1. çeyreğinde büyümeyle ilgili rakamlar beklediğimiz, istediğimiz seviyede gelmeyecek. Eksi ya da sıfır gelmeyecek, artı gelecek ama istediğimiz seviyede olmayacak. Büyüme rakamları, 2. çeyrekten sonra da yavaş yavaş istediğimiz noktaya gelecek” diye konuştu.

 “Yemen operasyonunu bölgedeki istikrara olumsuz yönde görmüyorum”
Nihat Zeybekci, Suudi Arabistan’ın Yemen’de Husi militanlarına karşı düzenlediği hava operasyonuna ilişkin soru üzerine şu değerlendirmede bulundu: 

“Bu coğrafya zor bir coğrafya. Rusya-Ukrayna krizi, Kafkaslarda, Irak’ta, Suriye’de Libya’da ve şimdi de Yemen’de olaylar var. Aslında Yemen’deki olaylar beklenen olaylardı. Geç kalınmış veya şimdiye kadar önlem alınmamış bir durum da söz konusu. Bildiğim kadarıyla Arap ülkeleri Arap Birliği teşkilatının almış olduğu bir karar var. Suudi Arabistan’da bu sabahtan itibaren fiili olarak müdehaleye başladı. Ama güneyimizde gördüğümüz kadarıyla havadan müdahalelerle bu işlerin olması pek mümkün değil. Ardından gelecek olan karasal bir operasyon da beklenir. Ama bunu dünya ekonomisine veya bölgedeki istikrara olumsuz yönde görmüyorum.”