Bugün günlerden Merkez Bankası

0
33

Küresel piyasalar, veri takviminin zayıf olmasının etkisiyle karışık bir seyir izlerken, dün pozitif bir seyir izleyen yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

Merkez Bankası geçen hafta TL’nin dolar karşısında hızlı değer kaybı üzerine bir açıklama yaparak bu hafta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin gündeme alınacağını duyurmuştu.

Merkez Bankası aynı açıklamasında Türk Lirası zorunluk karşılıklarına ödenen kısmi faiz oranlarında da ölçülü bir artışın toplantı gündemine alınacağının altını çizdi.

Merkez Bankası’nın 14 Nisan’da yaptığı yazılı açıklama piyasada dolara  ‘sözlü müdahale’ olarak algılandı.
 
Yurt içinde dün özellikle pay piyasalarında hızlı yükselişler dikkati çekerken, dolar/TL 2,68, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,90 seviyelerinde dengelendi. BIST 100 endeksi dün özellikle  banka paylarında yoğunlaşan güçlü alışlarla günü yüzde 2,40 artışla 84.277,65 puandan tamamladı. Analistler, teknik olarak endeksin 84.000 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 87.500 direnci olacağını belirterek, bugünkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantısı kararlarının yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.
 
AA Finans’ın, bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.
 
TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş ve politika faizini yüzde 7,50’de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,75’te, alt bandı ise yüzde 7,25’te bırakmıştı.
 
Öte yandan TCMB, 14 Nisan’da yaptığı duyuru ile PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, Merkez Bankası toplantı tutanakları 
14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı 
17.00 ABD, mart ayı ikinci el konut satışları 
17.00 Avro Bölgesi, nisan ayı tüketici güven endeksi