BTK’dan siber saldırı açıklaması

0
76

Tüm dünya genelinde birden patlak veren Wanna Cry virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. 150 ülkeyi tehdit eden virüs çok önemli kurum ve kuruluşların sistemlerini etkiliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Bu saldırı tablosunun henüz ne şekle evrileceği bilinmiyor. Önlemlerimiz siber saldırının Türkiye’yi teğet geçmesini sağladı.” dedi.

Sayan daha öncede internet kullanıcılarını uyarmış ve windows işletim sistemleri ile antivirüs programlarını güncellemelerini söylemişti. BTK’dan ayrıca VPN kullanımıyla ilgili de uyarılarda bulunmuş ve yurt dışı üzerinden internete bağlanmanın siber saldırıya açık hale getirdiğini açıklamıştı.

Wanna Cry virüsü nedir?
Bu virüs Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlara bulaştığı gibi, Windows’un içerisinde bulunan açıklardan faydalanarak bilgisayarınızı kullanamaz hale getiriyor ve tamamen kontrolü kendi eline geçiriyor. Aynı zamanda kullanıcılardan bilgisayarlarına kavuşmaları için para birimi olarak kabul edilen Bitcoin ile ödeme (fidye) istiyor. Üstelik WanaCryptor 2.0 virüsü bilgisayarınıza bulaştıktan sonra format atmak dahi işe yaramıyor.

Bu virüs nasıl çalışıyor?
Bu yazılımlar, sisteme sessizce sızdıktan sonra tüm verileri şifreliyor ve şifre anahtarını başka bir sunucuya kayıt ettikten sonra uyarı veriyor. Belirli bir miktar Bitcoin, istenen hesaba gönderilmezse, şifreli verilerin anahtarının sunucudan da silineceği söylenerek, kullanıcıya süre veriliyor.

WanaCrypt0r 2.0’ın şubattaki ilk sürümün güncel hâli olduğu düşünülüyor ve virüs bu kez, 300 dolar karşılığında Bitcoin talep ediyor.

Siber saldırılardan nasıl korunulur?
Siber saldırılardan sürekli korunmak için Windows sisteminizi, antivirüs yazılımınızı güncelleyin ve sisteminizi sık sık taratmayı ihmal etmeyin.

İşletim sistemi olarak Windows 10 sürümünü kullananların en son güncellemeyi yüklemesi gerekiyor.

Saldırılardan en çok etkilenen Windows XP işletim sistemini kullananlarda saldırılar sonrası yayımlanan özel güvenlik yamasını yüklemeli.

Bilgisayarında antivirüs kullanmayan varsa hemen güçlü bir yazılım edinmeli.

Asla nereden geldiği bilinmeyen mailleri açmamalı ve bilinmeyen dosyalar bilgisayara indirilmemeli.