BRICS ülkeleri ABD ve Avrupa’ya karşı ortak banka kuruyor

    0
    22

    Beş büyük gelişen ekonomi, Dünya Bankası ve IMF’nin rolünü üstlenecek ortak bir banka kuruyor. BRICS ülkelerinin kuracağı bu banka, altyapı projelerine destek verecek ve acil durumlarda krizle karşı karşıya kalan ülkelere nakit yardım yapacak. Küresel anlamda bu fonksiyonlardan ilkini Dünya Bankası, ikincisini ise IMF yürütüyor.
     
    BRICS ülkelerini tekrar hatırlayalım: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika. İlk kez Goldman Sachs Başekonomisti O’Neill tarafından tanımlanan BRICS, bu ülkelerin İngilzce adlarının baş harflerinden oluşuyor.
     
    Sermayesinin tamamı 5 BRICS ülkesi tarafından karşılanacak olan bankanın merkezi Şangay’da olacak. 100 milyar dolar sermayeli bankanın ilk başkanı Hintli olacak. İlk aşamada banka sermayesine en büyük katkıyı Çin yapacak olsa da, banka politikalarının oluşturulmasında 5 ülkenin de eşit söz hakkı bulunacak. Bankaya ek olarak 100 milyar da acil rezerv fonu konulacak.
     
    5 BRICS ülkesi, dünya nüfusunun yüzde 42’sini sınırları içinde barındırıyor. Toplamda 6.14 trilyon dolar milli gelirleri olan bu 5 ülke, dünya toplam gelirinin yüzde 20’sini karşılıyor.
     
    BRICS ülkelerinin ortak banka kurma kararının, ABD’nin Kırım nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların hemen ardından gelmesi anlamlı bulunuyor. Nitekim Rusya lideri Putin The Moscow Times gazetesine yaptığı açıklamalarda “Diğer gelişmekte olan ülkeleri de ABD’nin ambargo saldırılarını önlemeye” çağıracaklarını söyledi. Putin “ABD ve müttefiklerinin dış politika kararlarının diğer ülkelere zarar vermesini önleyici sistemler üzerinde düşünmeliyiz” dedi.
     
    Brookings Enstitüsü’nden Thomas Wright “Buradan çıkan büyük mesaj, BRICS ülkelerinin ABD ve Avrupa’nın izole etme ve ambargo gibi ataklarına karşı güvenli bir alan yaratmak. Ancak beni endişelendiren şu: BRICS zirvesinde Rusya-Ukrayna meselesine dair hiçbir eleştiri dile getirilmedi. ‘Putin yaptıklarına ilişkin bir sorunumuz’ yok mesajı verdiler” dedi.