​Brexit emtia piyasalarını teğet geçti

0
32

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, emtea piyasaları yılın ilk yarısında son 10 yılın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi. Petrolden “yumuşak emtea”ya, altından demir cevherine kadar her ürünün fiyatlarında global düzeyde yüzde 13 oranında bir artış meydana geldi. 

Bu tablo, emtea piyasalarında son yirmi beş yılın en düşük seyrine tanık olunan 2015 yılı verileriyle ciddi bir tezat oluşturuyor. Emtea fiyatları her ne kadar 2011 yılındaki zirve değerlerden henüz uzak olsa da, bazı kalemlerdeki sıçramalar çarpıcı. Örneğin, altın yüzde 24’lük artışla son kırk yılın rekorunu kırarken, gümüşün fiyatında yüzde 30 üzeri bir artışa tanık olundu. Şeker fiyatı yüzde 40’lık sıçrama kaydederken, soyadaki artış yüzde 50 oldu. Amerikan brüt petrol fiyatında yüzde 15’lik bir artış gözlendi. 

2015 yılında tüm zamanların en düşük seviyesini gören demir fiyatı yüzde 28’lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Credit Suisse analistlerine göre, “Brexit haricinde, emtea fiyatlarındaki düşüş trendinde sona gelinmiş bulunuyor.” Uzmanlar geçen yılki çelik stokunun tükenmesi ve Çin’in altyapı yatırımlarının fiyat artışında rol oynadığını kaydediyorlar.

Peki Brexit bu artış grafiğini tersine çevirebilir mi? Son iki haftadır analistlerin notlarında “belirsizlik” ifadesi hakim olsa da Barclays halihazırda, “Brexit’in ardından piyasalarla ilgili karamsar tahminler ve risk iştahının azalmasının emtea piyasalarını etkilemeyeceği” görüşünde.