​Bosch, İran’da yeniden ticarete başlıyor

0
42

Bosch Grubu, İran’ın başkenti Tahran’da yeni bir bölge ofisi açıyor. Yeni ofis, Türkiye’ye bağlı olacak ve Türkiye’den yönetilecek.

Bosch, bu atılımla önümüzdeki yıllarda Orta Doğu’nun en umut vaat edici pazarlarından birine giriş yapmayı amaçlıyor. Bosch’un tüm iş sektörleri İran’da faaliyet gösterecek. Yıl sonu itibarıyla 50 çalışana sahip olması beklenen yeni ofis Türkiye’ye bağlı olacak ve Türkiye’den yönetilecek. 

Bosch, İran ile uzun süredir sahip olduğu bağlantıyı yeniden hayata geçiriyor. Bosch ürünlerinin ilk kez 1924 yılında İran’da satılmaya başlandığını belirten Bosch’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Uwe Raschke, “İran’a geri dönmekten dolayı mutluyuz. Faaliyetlerimize hız kazandırmak için öncelikle buradaki eski yerel ortaklarımız ve müşterilerimizle yeniden iletişime geçiyoruz. Ülkenin potansiyeli muazzam. İran ekonomisinin, bu sene yüzde 5’in biraz altında büyümesini bekliyoruz. Orta vadede son derece umut vaat edici bir pazar” diye konuştu. 

İran’da yaklaşık 80 milyonluk nüfusun yarıdan fazlası, 25 yaşın altında ve nüfus oldukça eğitimli. Ülke nüfusunun yüzde 20’sinden biraz azı, hızla gelişen IT altyapısına sahip dinamik bir ekonomik bölge olan Tahran’da yaşıyor. Önümüzdeki yıllarda İran Hükümeti, havaalanları, demiryolu ağları ve enerji tedariki gibi alanlarda yerel altyapıya 40 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyor. 

Uwe Raschke, “Ülkenin modernizasyon sürecini; makine mühendisliği uygulamaları, ağa bağlı altyapı ve enerji ve bina teknolojisi çözümleri ve ayrıca yenilikçi ev aletleri ve elektrikli aletler gibi geniş bir ürün ve çözüm yelpazesiyle destekleyebiliriz” dedi.

Büyüyen otomotiv pazarına yönelik mobilite çözümleri
Bosch, Mobilite Çözümleri iş sektörüne ait geniş bir ürün ve çözüm yelpazesiyle de İran’da yer alacak. İran’ın büyüyen araç pazarı, Bosch için önemli bir potansiyel taşıyor. Ülkede bu yıl, 2015 yılına oranla yüzde 9 artışla 1 milyondan fazla otomobilin üretilmesi bekleniyor. Ülkenin eskimiş filosu da özellikle ticari araç segmentinde olmak üzere yatırım ihtiyacının yüksek olduğu anlamına geliyor. İran yollarındaki kamyonların büyük bir kısmı 40 yıl veya daha uzun bir süredir kullanılıyor. 

Orta Doğu’da güçlü büyüme
Bosch, İran’daki irtibat ofisine ek olarak, kısa bir süre önce Pakistan’ın ikinci büyük şehri olan Lahor’da bir satış ofisi açmıştı. İran ve Pakistan’ın yanı sıra Orta Doğu’da diğer 14 ülkedeki faaliyetler, Bosch Türkiye tarafından koordine edilecek. 

Bosch, Türkiye dâhil olmak üzere bölgede 2015 yılında, bir önceki yıla oranla büyük bir artışla 1,9 milyar avroluk satış gerçekleştirdi. Bunun yaklaşık 1,5 milyar avroluk kısmı Türkiye’de yapıldı. Bosch Türkiye toplam cirosu ise 3,4 milyar avrodur. Bosch Türkiye’nin 16.600 çalışanı bulunuyor. 

Bosch Türkiye ve Ora Doğu Başkanı Steven Young, “Türkiye, Orta Doğu’daki büyüme stratejimizde önemli bir role sahip” dedi. Bosch Türkiye, 2015-2016 döneminde üretim ve mühendisliği artırmak üzere yaklaşık yarım milyar avro yatırım yaptı. Geçen yıl faaliyete geçen Bosch Türkiye ve Ortadoğu Genel Merkezi’nin resmi açılışı da geçtiğimiz günlerde yapıldı.