Bosch, BSH’daki Siemens hisselerinin satın alma işlemlerini tamamladı

0
103

5 Ocak 2015 tarihinde, antitröst makamlarının onayının ardından, Bosch Grubu Siemens’in BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH’deki yüzde 50 hissesinin satın alım işlemlerini tamamladı. Böylece, bugüne kadar yarı yarıya Bosch-Siemens ortak girişimi olan şirket artık tamamen Bosch’a ait bir iştirak olarak yönetilecek. Yaklaşık 50 bin çalışanı bulunan ev aletleri üreticisi BSH, 2013 yılında yaklaşık 10,5 milyar Euro’luk satış gerçekleştirdi. Şirket, ticari sicile kaydın ardından BSH Hausgeräte GmbH adını alacak.
 
BSH’ın tamamının alınması, Bosch’un ağa bağlı bina ve cihazlar alanındaki faaliyetlerinin genişletilmesinde önemli bir rol oynayacak. Akıllı ev konseptleri kapsamında, ev aletleri gelecekte kullanımı daha kolay ve daha enerji verimli hale gelirken daha da kullanıcı dostu olacak. Örneğin BSH’ın geliştirdiği  “Home Connect” uygulaması kullanıcıların, bir wifi bağlantısı kullanarak ağa bağlı cihazlara akıllı telefon veya tablet PC’leri üzerinden kumanda etmesine imkân veriyor. BSH’ın hâlihazırda piyasaya sürdüğü Home Connect özellikli ilk cihazları olan fırın ve bulaşık makinelerini yenileri izleyecek.
 
Bundan sonra da BSH’ta dümenin başında olmaya devam edecek olan Dr. Karsten Ottenberg, satın almanın tamamlamasıyla ilgili olarak “Stratejik hedefimiz ağa bağlı bir dünya için çözümler üretmek” dedi. Şirketin, Bosch Grubu’nun içinde büyük ölçüde bağımsız bir operasyon olarak yönetileceğini de söyleyen Ottenberg,  “Bosch, stratejimizi tamamen destekleyen ana şirket olmaya devam edecek” şeklinde konuştu. Dünyanın önde gelen ev aletleri şirketlerinden biri olarak BSH, küresel pazardaki konumunu daha da genişleterek başta Avrupa dışında olmak üzere daha fazla pazar payı kazanmayı hedefliyor. Satışlarını 2025 yılına kadar iki katına çıkartmayı planlayan BSH; bunu başarmak için, AR-GE ve BSH markalarına yapılan yatırımları arttıracak.
 
Bosch, BSH’ın tüm hisselerini satın alarak otomotiv dışı iş kolunu genişletmiş oluyor. Tüketim malları iş kolunu artık tamamen konsolide eden Bosch’un satışlarının neredeyse dörtte biri bundan böyle bu iş kolundan gelecek. Bosch’un otomotiv dışı satışlarının payı da bu şekilde yüzde 40’ın üzerinde olacak. Böylece Bosch, satışlarının neredeyse yarısını otomotiv dışı iş kolundan elde etme hedefine doğru çok ciddi bir adım daha atmış olacak.
 
Diğer yandan, Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet  tedarikçilerinden biri. 2013 yılında yaklaşık olarak 281 bini aşkın çalışanı ile 46,1 milyar avro tutarında satış gerçekleştirdi. Bosch Grubu; Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Enerji ve Bina Teknolojileri ve Dayanıklı Tüketim Malları olmak üzere 4 ana sektörde faaliyet gösteriyor. Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve 50’nin üzerinde ülkedeki 360’dan fazla bağlı bölgesel şirketinden oluşuyor. Satış ve servis ortakları da dâhil edildiğinde, Bosch yaklaşık 150 ülkede temsil ediliyor. Bu dünya çapındaki gelişme; üretim ve satış ağı daha fazla büyüme için temel oluşturuyor. Bosch, 2013 yılında Ar-Ge’ye 4,5 milyar euro yatırım yapmış ve dünya çapında 5 bin patent başvurusunda bulunmuştu. Bu, günde ortalama 20 patent anlamına geliyor. Bosch Grubu etkileyici ürün ve hizmetler tasarlayarak, hem inovatif hem de faydalı çözümler sunarak yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.
 
Şirket, Robert Bosch (1861-1942) tarafından “Hassas Makineler ve Elektrik Mühendisliği Atölyesi” olarak 1886 yılında Stuttgart’ta kuruldu. Robert Bosch GmbH’in özel mülkiyet yapısı, Bosch Grubu’nun girişimcilik özgürlüğünü güvence altına alırken, şirketin uzun dönemli planlar yapmasına ve geleceğinin korunmasına yönelik önemli yatırımlara girişmesini de mümkün kılıyor. Robert Bosch GmbH’in hisseli sermayesinin yüzde 92’si Robert Bosch Stiftung GmbH adlı vakfa ait bulunuyor . Oy haklarının çoğunluğu ise, Robert Bosch Industrietreuhand KG adlı endüstriyel oluşumun elinde. Girişimcilik mülkiyet faaliyetleri ise vakıf tarafından yürütülüyor. Kalan hisselere ise Bosch Ailesi ve Robert Bosch GmbH sahip bulunuyor.