Borsada ralli yaşanır mı?

0
26

Borsa İstanbul’da yabancı payları nisan ayında yüzde 65 ile yılın zirvesini test etti. Şirketlerin ilk çeyrek kâr beklentileri olumlu. Referandum sonrası erken seçim olasılığının gündemden düşmesi fiyatlara olumlu yansıyacak. 
 
Borsa İstanbul, belirsizliklerin birer birer azalmasıyla birlikte yükselişi zorluyor. Yılbaşından bu yana yüzde 16,94 değer kazanan BIST 100 Endeksi, referandum sonrası 18 Nisan günü 91 bin 373 seviyesine yükseldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in referandumun sonucunun ekonomik reformlara alan açabileceği yönündeki değerlendirmesi de borsaya olumlu yansıdı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in referandum sonucunun politik belirsizliği kaldırarak hükümete mayıs ayından itibaren özellikle vergi sistemi ve yatırım ortamına dair ekonomik reformları hızlandırma imkanı sağlayacağı açıklaması, kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmesinde etkili olmuş görünüyor.

Borsadaki işlemler takip edildiğinde de yabancı yatırımcıların referandumun sonucunu 16 Nisan öncesinde satın aldıkları gözleniyor. Merak edilen husus ise endeksin 90 binin üzerinde kalıcı bir hareket gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği. Analistlerin beklentileri yükseliş için potansiyelin var olduğu yönünde. Fakat, yurtdışı borsalarda özellikle de ABD borsalarında gelebilecek satış dalgası beraberinde BIST 100 Endeksi’ni de aşağı çekebilir.

Öte yandan borsadaki yükselişte zaman zaman yüksek frekanslı ve algoritmik işlemlerin etkili olduğu görülüyor. Özellikle derinliği ve piyasa değeri yüksek hisse senetlerinde bu işlemlerin gerçekleşmesi hem o hisselerde hem de endeks üzerinde etkili oluyor. 18 Nisan’da Akbank hisseleri saat 16:17 itibariyle yüzde 10 yükselince bu ani çıkışın ardından devre kesici uygulaması başladı. Akbank hissesi dakikalar içinde bir yıllık faizin üzerinde prim yaptı. Hissedeki hareketle birlikte BIST 100 Endeksi 91 bin 122’den 860 puan yükselişle 91 bin 982’ye kadar çıktı. Endeks hisselerini hareket ettirecek büyüklükte gerçekleşen bu işlemler bir yandan volatiliteyi artırırken diğer yandan da borsaya para girişini sağlıyor. Ancak ne kadar kalıcı hareketlerin yaşanabileceğini bilmek bu aşamada zor.

Yabancı yatırımcı, borsadan hisse senedi aldığında bunu ortalama bir yıl ve üzerinde süreyle tutuyor. Pozisyon açtıkları hisseler üzerinde yapılan analiz ve araştırmalar sonucunda verilen kararları belli bir stratejiyle yerine getiriyorlar. Borsadaki fiyat hareketleri, hacimdeki değişimler, yabancı paylarındaki seyir takip edildiğinde referandum öncesinde başlayan ve devam eden bir hareketin olduğu gözleniyor. Bunun bir ralliye dönüşüp dönüşmeyeceği, yüksek frekanslı algoritmik işlemlerle gerçekleşen para girişinin piyasaların dinamiklerini bozacak bir şekilde satışa geçmemesine bağlı.

Mayıs, ilk çeyrek bilançolarının açıklandığı, firmaların temettü ödemelerinin netleştiği ay. Bilançolarda beklentiler olumlu. Bu nedenle olası yukarı harekette hisselere ilgi de yüksek olacaktır. Borsada ana trend yukarı doğru. Olası bir ralli için uygun zemin de var. Bunu bozacak en büyük risk ise yurtdışı borsalarda yaşanabilecek sert satışlar ya da yurt içerisinde gerilim yaratacak ve bunu tırmandıracak gelişmeler olabilir. Hisse yatırımcıları biraz daha sabırlı olarak şirketlerin fiyatlarının defter değerlerine ve fiyat/kazanç oranlarına göre iskontolu olup olmadıklarına odaklanmalı. Değer odaklı pozisyon alınması, gerçekleşebilecek bir rallinin kaçırılmamasını sağlarken aynı zamanda volatil hareketlere karşı korunmalarını da sağlayabilir.