Borsada kör havuz uygulaması sonlandırılıyor

0
31

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ kör havuz uygulamasını sonlandıracaklarını söyledi. Karadağ kör havuz konusunda ara bir çözüm kullanacaklarını belirtti. 

Kör havuz uygulamasının sonlandırılacağıyla ilgili sinyali Deutsche Bank’ın ‘Turbo Varantlar’ toplantısında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş vermişti. Ertaş, “Borsa İstanbul ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Kör havuzda kademelerin görülmesi ve emir iptali konusunu Borsa, bankalar ve aracı kurumlar ile birlikte masaya yatıracağız” dedi. Eski Başkan Hüseyin Erkan’ın döneminde başlayan aracı kurum isimlerinin gizlenmesini ‘yerinde bir uygulama’ olarak görenlerin yanı sıra ‘alan-satan görülmüyor, piyasa adeta kör oldu’ şeklinde değerlendirenlerin de sayısı az değil. Emir iptali konusunda ise, piyasada ‘dünyada da uygulanıyor ancak kötü niyetli kullanıma açık” değerlendirmesini yapmıştı.

KÖR HAVUZ NEDİR?
Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine İngilizce’de “dark pool”, Türkçe’de ise  “kör havuz”deniyor. “Kör havuz”, büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Uygulama  sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor.