‘Borsa İstanbul’da işlem görecek 2 yabancıyla görüşüyorum’

0
35

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, özellikle yakın ülkelerdeki şirketlerin Borsa İstanbul’da halka açılmasının hedeflerinden birisi olduğunu belirterek, “Bu konuyla ilgili şu anda görüştüğümüz 2 şirket var” dedi.
 
Dinç, Anadolu Ajansı’nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali’nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası’nın konuğu oldu.
 
Daha önce farklı sektörlerde çalışsa da sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeni başlamadığını kaydeden Dinç, üniversiteden mezun olduktan sonra sermaye piyasası ve borsa üzerine master’a başladığını belirterek, “Şunu da ilk defa burada açıklayayım; benim ilk işyerim aslında Borsa İstanbul. Çünkü 1996’da burada stajyer olarak başladım ve yıllar sonra genel müdür olarak geri döndüm” ifadelerini kullandı.
 
Listingİstanbul Projesi kapsamında yurt dışındaki şirketleri Türkiye’ye getirmeyi ve buradaki sermaye piyasasında yer almalarını sağlamaya çalıştıklarını aktaran Dinç, bunun DO&CO ile başladığını anımsattı.
 
Özellikle yakın ülkelerdeki şirketlerin Borsa İstanbul’da halka açılması ya da kendi ülkelerinde işlem görüyorlarsa Borsa İstanbul’da da işlem görmeye başlamasının hedeflerinden birisi olduğunun altını çizen Dinç, bu konuyla ilgili şu anda görüştükleri 2 şirketin bulunduğunu, ancak mevzuatta birtakım değişiklikler yapmaları gerektiğini ifade etti.
 
Dinç, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Mevzuat dışarıdan gelmeye müsaade ediyor. Ama özellikle dil ile ilgili bir çalışma yapmamız gerekecek. Çünkü (şirketlerden) İngilizce’nin yanında bir de Türkçe açıklama yapmalarını istiyoruz. Bu çok kolay olmayabiliyor. Eğer bunu ‘Sadece İngilizce yeterli olacaktır’ şeklinde bir duruma dönüştürürsek ben bu sayının artacağına inanıyorum.”
 
“Hedeflerimizden uzağa düşmemiz için büyüme oranını desteklememiz lazım”
Tuncay Dinç, Yeni Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı olduğunu belirterek, bu büyümenin önündeki en büyük motorun sermaye piyasası olacağını söyledi.
 
Sermaye piyasalarının halen istenilen seviyeye ulaşmadığını aktaran Dinç, Amerika’da sermaye piyasaları, para piyasalarının çok daha önünde iken, Türkiye’de para piyasasının, sermaye piyasasının çok daha önünde gittiğini kaydetti.
 
Para piyasasını da desteklediklerini, ama sermaye piyasasının çok daha gelişmiş olması için hem kendileri hem de kanun yapıcılar tarafından desteklenmesi gerektiğine işaret eden Dinç, son “Torba Kanun”da bir maddenin eklendiğini, sermaye üzerinden finans gider payının ayrılmasının gündeme geldiğini anımsattı.
 
Bunu iyi anlatmaları gerektiğinin altını çizen Dinç, Türkiye’de tasarruf oranlarının son derece düşük olduğunu, bunun artırılması için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Dinç, “Ama bunun haricinde bence yapılması gereken çok daha fazla şey var, alınması gereken çok daha uzun bir yol var. Benim belki de en büyük iddiam, meydan okumam bu yönde yapılacak çalışmalara sağlayacağım katkı olacak” şeklinde konuştu.
 
Türkiye’nin 2023 hedeflerine işaret eden Dinç, çok fazla frene basıldığında, sürekli frenin çok hızlı bir kalkış gerektirdiğini vurgulayarak, “Onun yerine bence bu büyüme trendinin Türkiye için devam ettiriliyor olması lazım. Bizim hedeflerimizden uzağa düşmemiz için büyüme oranını desteklememiz lazım” ifadelerini kullandı.