Borsa İstanbul aracı kurumlardaki paylarını geri istiyor

0
50

Borsa İstanbul, anonim şirkete dönüşüm sürecinde aracı kurumlara verdiği yüzde 4’luk payını geri almak istiyor. Toplam 106 aracı kurumda, eşit oranda kurum başına 159 bin 711’er TL nominal değerli Borsa İstanbul hisse senedi bulunuyor. Aracı kurumlara birer mektup göndererek hisse alımı teklifinde bulunan Borsa İstanbul, hisse başına 8,4 TL fiyat verdi. Borsa İstanbul, her aracı kuruma yapılan toplam 1 milyon 341 bin 572 TL’lik, yani bugünkü cari kur ile yaklaşık 375 bin dolarlık pay alım teklifi için 16 Ocak’a kadar süre verdi.

FİYAT YÜZDE 20 DAHA UCUZ
Dünya’dan Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre aracı kurumlar bu fiyatı düşük buldukları için hisse satışına pek sıcak bakmıyorlar. Çünkü Borsa İstanbul’un, aracı kurumların elinde bulunan hisse senetlerine verdiği 8,4 lira fiyat değerlemesini düşük buluyorlar. Borsa İstanbul’un bu fiyatı 2015 Aralık ayında Avrupa Yatırım Bankası’na (EBRD) yüzde 10’luk hisse satışını baz alarak belirlediği iddia edilirken, söz konusu tarihte dolar kurunun 2,95 lira olduğuna dikkat çekiyorlar. Bugünkü 3.50 TL’yi aşan kur düzeyi göz önüne alındığında fiyatta neredeyse yüzde 20’lik değer kaybının olduğu, paylarının EBRD’ye pay satışındaki değerlemeye göre 460 bin dolar ettiği ifade ediliyor.

ARACI KURUMLAR 2018’İ BEKLİYOR
Şu anda borsada 106 aracı kurum bulunuyor. Bunun 36 tanesi ya kapalı ya da işlemleri geçici olarak durdurulmuş durumda. Görüşlerine başvurduğumuz aracı kurum sahiplerine göre, kapalı olan ve kaynağa ihtiyacı olan aracı kurumlardan yaklaşık 25 tanesi Borsa İstanbul paylarını satacak; çoğunluk ise 2018’de planlanan halka arzı bekleyecek. Bir yetkili, “Borsa İstanbul’un yapılan zamlarla 2017 yılında da ciddi bir kar elde etmesi bekleniyor. Bu nedenle bize verilen tekliften daha yüksek olacağını düşündüğümüz halka arz fiyatını beklemek daha mantıklı” diye konuştular.

TAKASBANK’TA PAY YÜZDE 70’E ÇIKACAK
Öte yandan, Borsa İstanbul, Takasbank’taki payını artırmak için kolları sıvadı. Borsa İstanbul, Takasbank’taki yüzde 62,25 olan payımızı yüzde 70’lere çıkartmaya karar verdi.

BORSANIN DEĞERİ 3,6 MİLYAR TL
Aracı kurumlara teklif ettiği hisse başı fiyat baz alındığında Borsa İstanbul’un toplam değeri 3 milyar 600 milyon TL, bir başka deyişle cari kurla 1 milyar 200 milyon dolar olarak hesaplanıyor. EBRD’ye pay satışında şirketin toplam değeri 1 milyar 200 milyon dolar seviyesindeydi.