Borsa 3 ayın zirvesinde, faiz 2,5 ayın dibinde

0
33

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin dünkü parasal genişleme beklentilerini artıran söylemleri ile artan risk iştahı, BIST 100 endeksini 23 Temmuz’dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 81.066,72 puana taşıdı. Faizler ise yüzde 9,99’a gelerek 4 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye geldi. 

Güne yükselişle başlayan endeks, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 81.100 puanı test ettikten sonra ilk seansı yüzde 0,54 oranında yükselişle 80,686 puandan tamamladı. 

Döviz kurları ise son bir haftadır içinde bulunduğu ve dün Draghi’nin açıklamaları ile ivme kazanan düşüşünü bugün de sürdürüyor. Son iki ayın en düşük seviyesine gerileyen döviz kurları ve tahvil faizleri, pay piyasalarındaki yükselişi desteklemeye bugün de devam ediyor. Dolar/TL 2,8598’i, avro/TL de 3,1756’yı gördükten sonra şu dakikalarda önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,4 azalışla bu seviyelerin hemen üzerinde işlem görüyor. 

Analistler, Avrupa ve ABD’de açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 81.100 seviyesinin direnç, 80.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor. 

ECB, dün faiz oranlarında ve para politikasında değişikliğe gitmezken, karar sonrası basın toplantısı düzenleyen Mario Draghi’nin, enflasyon beklentilerinin zayıfladığını, mevduat faizinin düşürülmesinin tartışıldığını ve parasal genişlemenin öngörülen süreyi de aşacak şekilde devam edebileceğini söylemesi küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Açıklamadan sonra gelişen ülke para birimleri dolar ve avro karşısında değerlenme sürecine girerken, tahvil faizleri de hızlı bir şekilde düştü.