BOJ para politikasında değişikliğe gitmedi

    0
    33

    Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasında değişikliğe gitmedi ve ekonominin durumu konusunda daha iyimser mesajlar verdi. BOJ’un açıklamaları, Banka’nın bir sonraki politika adımının faiz indirimi değil, artırımı yönünde olabileceğine iliştin piyasa beklentilerini güçlendirdi.
       
    BOJ yaptığı açıklamada, “Japonya ekonomisi ılımlı bir şekilde toparlanmaya devam etti. İhracat ve üretim toparlanıyorlar” ifadelerini kullandı. BOJ, 1 Kasım’da yaptığı toplantının ardından yayınladığıaçıklamada, ekonominin ılımlı şekilde toparlandığını belirtmekle birlikte, gelişmekte olan piyasalarda yavaşlayan tamebin ihracat veüretim üzerinde baskı yarattığını savunmuştu.
       
    Gösterge faiz oranını yüzde -0,10 seviyesinde tutan BOJ, yeni politika çerçevesi içinde 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi hedefini de yüzde 0 civarında korudu. BOJ ayrıca, Japon devlet tahvili alımının önceki politika çervesinde ifade edilen yıllık 80 trilyon yencivarında olmaya devam edeceğini vurguladı. 
       
    BOJ açıklamasına göre üyelerden Takahide Kiuchi, negatif faiz politikasından vazgeçilmesini ve parasal genişlemeyi merkeze alan politika çerçevesinin yeniden uygulamaya alınmasını istedi. Kiuchi, yıllık Japon devlet tahvili alım miktarının 45 trilyon yene indirimesini de önerdi. Üyelerden Takehiro Sato ise parasal tabanı büyütme politikasının gerçekçi ve etkili olmadığını savundu.