BofA: Gelişen piyasalardan çıkış küresel kriz dönemiyle aynı düzeyde

0
21

Bank of America Merrill Lynch’in (BofAML) ekonomi küresel eş başkanı Alberto Ades’in de aralarında bulunduğu stratejistleri, araştırma notunda, gelişen piyasalardan net sermaye çıkışının küresel finansal kriz dönemindeki ile aynı ve “taper tantrum” döneminden daha fazla olduğunu kaydetti.

BloombergHT‘nin haberine göre, BofAML, cari işlemler dengelerindeki düşüş ve uluslararası rezervlerdeki değişiklikler dikkate alınarak yapılan tahmine göre, gelişen piyasalardan son üç çeyrekte yaklaşık 800 milyar dolarlık sermaye çıkışı olabileceğini kaydetti.

Banka, Çin ve Rusya’dan çıkışların bu tutarın yaklaşık yüzde 80’ini oluşturduğuna ve çıkışların arkasındaki faktörlerin, küresel olmaktan ziyade kendine has nedenler olduğuna dkkat çekti.

Araştırma notunda, bu iki ekonomi dışarıda bırakıldığında, gelişen piyasalardan net çıkışların, küresel kriz dönemi ile eş ve taper tantrum döneminden (Fed’in parasal genişlemeyi azaltmayı planladığını ilk kez duyurduğu ve buna bağlı olarak piyasa ve fiyatlarda sert değişikliklerin gerçekleştiği dönem) daha fazla olduğu belirtildi.