BOE politika faizini değiştirmedi

    0
    26

    İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 0,25 seviyesinde bıraktı.
    İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın para politikası faiz oranını değiştirmediği, tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 seviyesinde bıraktığı bildirildi.

    Açıklamada, varlık alım hedefinin de değiştirilmeyerek 435 milyar sterlin seviyesinde tutulduğu kaydedildi.
    İngiltere Merkez Bankası’nın Para Politika Kurulu’nun (PPK) toplantı tutanaklarında, kurulun 6 üyesinin para politikasının mevcut seviyesinde tutulması, 2 üyenin ise faiz oranın 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı aktarıldı. 

    Tutanaklarda, reel hane halkı gelirlerindeki baskılanma ve bunun tüketici harcamaları üzerindeki etkisi nedeniyle ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin yakın vadede mevcut düşük seviyesini koruyabileceği belirtildi. 

    PPK tutanaklarında, “Tüketim büyümesi hane halkı gelirlerinin ılımlı şekilde yükselmesiyle iyileşiyor. Net ticaret, güçlü küresel büyüme hızı ve sterlinde daha önce görülen zayıflamanın etkisiyle destekleniyor.” ifadelerine yer verildi. 

    Enflasyonun mart ayındaki yüzde 2,3 seviyesinden haziran ayında yüzde 2,6’ya yükseldiği hatırlatılan tutanaklarda, “Para Politikası Komitesi, sterlindeki değer kaybının tüketici fiyatlarına yansıması ile enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da yükselmesini ve ekim ayında yaklaşık yüzde 3 ile zirve yapmasını bekliyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

    Tuıtanaklarda, “Eğer ekonomi beklendiği gibi performans kaydederse gösterge faiz oranının piyasa beklentisinden daha büyük ölçüde artırılması gerekecek.” yorumu yapıldı. 

    İngiltere Merkez Bankası’nın bu yıla ilişkin mayıs ayında yüzde 1,9 olarak açıkladığı büyüme tahmini ise yüzde 1,7’ye çekildi. 

    İngiltere’nin önümüzdeki yıla ilişkin büyüme tahmini de aşağı yönlü olarak yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya revize edildi.