BNP Paribas, Garanti Bankası ve Halkbank için tavsiyelerini aşağı çekti

0
73

BNP Paribas, Garanti Bankası ve Halkbank için tavsiyelerini aşağı çekti.
 
BNP Paribas’ın raporuna göre, iki bankanın tavsiyeleri ‘Al’dan ‘Tut’a çekildi.
 
Raporda şöyle denildi:

“Güçlü net kar artışı ancak özsermaye karlılığında yavaş iyileşmeÇok zor geçen 2015 sonrasında bankacılık sektöründe 2016 yılında bir rahatlama öngörüyoruz. Tek seferlik olumsuzluklar büyük ölçüde olmayacak, kredi portföyünün yeniden fiyatlanmasıyla yükselen fonlama maliyetlerini yakalayacaktır ve verimlilik artacaktır. Diğer taraftan %21 net kar artışı tahminimize rağmen bankacılık sektörünün özsermaye karlılığının sadece 1 puan iyileşmeyle 2016’da %12 olacağını düşünüyoruz. Bankacılık sektörünün defter değerinin altında işlem görmeyi hakettiğini düşünüyoruz. Buna rağmen 2016 tahminlerimize göre mevcut 0,7 defter değeri çarpan 0,9 olan hedefimizin oldukça altında.
 
Makro ihtiyati tedbirlerinde gevşeme sonunda gelebilir
Değerleme modellerimize dahil etmememize rağmen, uzun süredir beklenen makro-ihtiyati tedbirlerin genel karşılıklarla ilgili gevşetilmesi bankaların özsermaye karlılığını tek seferde 400 baz puan ve her yıl 40 baz puan olumlu etkileyebilir. Böyle bir gevşeme hareketi ile kredi arzının artmasını ancak cari açığı çok olumsuz etkilememesi için talep tarafının frenlenmesini bekliyoruz. 2016’da, kur etkisinden arındırılmış %13,5 kredi artışının ağırlıklı olarak mevduatla fonlanmasını, kredi-mevduat spredinde hafif gerileme olmasına rağmen enflasyona endeksli menkul kıymetler sayesinde net faiz marjının yatay kalmasını, spesifik risk maliyetlerinin artmasını, diğer taraftan maliyet artışının yavaşlamasını, bir miktar menkul kıymet alım-satım zararına rağmen 2015 yılındaki zararların gevşemesini ve tek seferlik olumsuzlukların azalmasını bekliyoruz.

AKBNK ve YKBNK en çok tercih ettiğimiz bankalar — HALKB ve GARAN için önerilerimizi TUT’a indirdik. 
 
Sürdürülebilir özsermaye karlılığı artışını getirmesini beklediğimiz güçlü net faiz gelirleri ile birlikte operasyonel verimlilik artışı nedeniyle büyük bankalar arasında AKBNK ve YKBNK’yi beğeniyoruz. 
 
Küçük bankalar arasında ise sektör ortalamalarının üzerinde özsermaye karlılığına sahip TSKB ve ALBRK’nin daha iyi çarpanları hakettiğini düşünüyoruz.  

Banka’nın tavsiye ve fiyat hedefleri şu şekilde:
               
                  Tavsiye  Fiyat
                        Hedefi
                       ——- ——
İş Bankası C        Al     6.65
TSKB                  Al     2.00
Vakıfbank            Al     5.17
Al Baraka Türk     Al     1.84
Yapı Kredi Bank   Al     4.36
Akbank                Al     8.52
Halkbank             Tut    0.85
Garanti Bankası   Tut    7.99