BM’den dünya liderlerine insani yardım çağrısı

    0
    31

    Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, Dünya İnsani Zirvesi öncesinde, dünya liderlerine somut adımlar atarak, insani yardımlar konusunda belirlenen hedefleri gerçeğe dönüştürme çağrısında bulundu.

    O’Brien ve BM Genel Sekreteri Vekili Jan Eliasson, yarın İstanbul’da başlayacak Dünya İnsani Zirvesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

    Konuşmasına dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen insan ve doğa kaynaklı felaketlere değinerek başlayan BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, dünyada en fazla mültecinin bulunduğu ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

    BM çatısı altında ilk kez gerçekleştirilen zirveye ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür eden Eliasson, “Krizlerden etkilenen insanları merkeze alan bu konferans, bir harekete geçme çağrısı.” dedi. Eliasson, krizlere karşı daha hazırlıklı olmanın herkesin öncelikli sorumluluğu olması gerektiğini kaydetti.

    Uluslararası insani hukukun göz ardı edildiğini ifade eden Eliasson, “Dünyaya asıl amaçlarımızdan birinin kimseyi arkada bırakmamak olduğu mesajını vermeliyiz.” diye konuştu.

    “Bu zirve bizim için bir fırsat”
    BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı O’Brien ise “Krizlerin vurduğu insanlara ulaşmak zorundayız. Dünyanın her köşesinde krizden etkilenen insanlarla bir araya gelip onların ihtiyaçlarını gördükten sonra bu toplantı onların ihtiyaçlarına yanıt verebilmek çektikleri acıları azaltmak için büyük bir fırsat.” ifadelerini kullandı.

    “Somut adımlar atıldığını görmek istiyoruz”
    Zirveye 65 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katılacağını söyleyen Eliasson, “Krizlerin önlenmesi için somut adımlar atıldığını görmek istiyoruz. Hastaneler, okullar bombalanıyor ve bunların en üst düzeyde gündeme getirilmesi gerekiyor. Bu zirvenin sonuçları bir rapor olarak yayımlanacak ve BM Genel Kurulu’na sunulacak.” ifadelerini kullandı.

    Uluslararası insani hukuk ihlalleri arasında sivillerin korunmaması olduğunun altını çizen Eliasson, Suriye, Yemen, Afganistan gibi dünyanın birçok kriz bölgesinde okullara, hastanelere saldırılar düzenlendiğini hatırlattı. Suriye ve Yemen’de insanların kuşatma altında olduğuna dikkati çeken Eliasson, “Kuşatmalar ortaçağ teknikleri olarak nitelendirilebilir. Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasıyla kuşatma altındaki yüz binlerce insana ulaşabildik.” dedi.